OAZA ZDRAVLJA NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Ova banja je pravo mesto za lečenje, odmor i beg od gradske buke (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice.

OAZA ZDRAVLJA NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Ova banja je pravo mesto za lečenje, odmor i beg od gradske buke (FOTO)
Foto: Rina

 

Umereno kontinentalna klima i izuzetno velika izdašnost lekovite termomineralne vode tek su neke od karakteristika banje, koja se nalazi podno dve planine. Maljena i Suvobora.

Banja Vrujci leži u dolini reke, koja je simbolično nazvana Toplica i od glavnog grada naše zemlje je ovo lečilište udaljeno tek oko 90 kilometara. Najbliži grad je Valjevo, koji je udaljen oko 30 kilometara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako se može posetiti tokom čitave godine, zbog povoljnih klimatskih karakteristika, banja Vrujci naročito je popularna u letnjem periodu, zbog bazena, koji se nalaze u okviru Prve nove banje u Vrujcima, navodi "Banja-vrujci".

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice.

OAZA ZDRAVLJA NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Ova banja je pravo mesto za lečenje, odmor i beg od gradske buke (FOTO) vikipedija/Banja Vrujci
 

Jedna od najnižih banja

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini koja se kreće između 179 i 252 metara, banja Vrujci važi za jednu od najnižih u celoj našoj zemlji.

Reka koja nosi i simboličan naziv Toplica, a koja i protiče kroz ovo leččilište, zapravo je desna pritoka mnogo moćnije Kolubare.

Lečenje u banji Vrujci

Izuzev lekovitih voda, koje se koriste za piće, u Vrujcima se lečenje vrši i u okviru namenski izgrađenih bazena i kada, napunjenih lekovitom termomineralnom vodom, ali i uz korišćenje peloida, odnosno lekovitog banjskog blata.

OAZA ZDRAVLJA NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Ova banja je pravo mesto za lečenje, odmor i beg od gradske buke (FOTO) Shutterstock
 

Ne samo da oboleli od reumatizma spas mogu da pronađu u ovoj banji, već se smatra da boravak u Vrujcima pogoduje i osobama koje pate od malokrvnosti, ali i onima kod kojih je dijagnostikovano postojanje kamena, bilo u mokraćnim putevima ili u bubregu.

Uz njih, spas u ovoj banji neretko pronalaze i dame koje pate od ginekoloških oboljenja, a lekovite vode banje Vrujci mogu da pomognu kako kod različitih oboljenja očiju, tako isti i kod mnogih oboljenja kože, stim da postoje indikacije i da mogu ubrzati zarastanje rana.

Ono što istomeni hotel u ovoj banji čini toliko atraktivnim za turiste, svakako su protočni bazeni, koji su, kako navodi "Banjavrujci.info", jedinstveni u celoj našoj zemlji.

Izuzev mogućnosti privatnog smeštaja, posetiocima banje je na raspolaganju i smeštaj u hotelskim objektima.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading