BANJA GDE SE NALAZIO DVOR MILANA TOPLICE Ovde se pored izvora sumporovite i slabo redioaktivne vode nalazi i lekovito blato! (FOTO+VIDEO)

J. K.

15:14

Turizam 0

Banja Vrujci se nalazi u valjevskoj podgorini u dolini reke Toplice, a u podnožju vazdušnih banja Divčibare i Rajac na putu Ljig - Mionica.

BANJA GDE SE NALAZIO DVOR MILANA TOPLICE Ovde se pored izvora sumporovite i slabo redioaktivne vode nalazi i lekovito blato! (FOTO+VIDEO)
banjavrujci.info

 

Naziv "Vrujci" označava jake uzlazne sifonalne izvore i toplo izvorište veoma bogato vodom. Pojam Vrujci često se dosta usko tumači kao "mesto na vodi gde se ne hvata led, mesto u vodi koje se ne smrazva, nego ostaje uvek vruće, izvor vruće vode".

Na ovom tipu izvorišta, voda "ključa" kao da vri, izbijaju velike količine vode i njihova temperatura je uglavnom viša od okolnog vazduha. Ovakva izvorišta se označavaju kao termalnokraška vrela. Na njima voda "vri" jer njihovo isticanje na površinu prati i uslovljava izbijanje i oslobađanje gasova, a puše se utoliko više ukoliko je temperatura okolnog vazduha niža, dok se za vreme jako toplih dana to slabo primećuje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1935. godine Banja Vrujci je pretvorena u narodno lečilište. Po narodnom predanju, na tom mestu se nalazio dvor Toplice Milana - pobratima Miloša Obilića. Po predanju, Milan se i prozvao Toplica po reci Gornja Toplica koja teče kroz banju i koja nikada ne ledi, čak ni zimi, po izuzetno niskim temperaturama, ova voda isparava zbog svoje toplote.

Banja Vrujci pripada opštini Mionica i kolubarskom okrugu. Vrujci su banja u razvoju. Ukoliko ste odabrali smeštaj u Banji Vrujci, vaš boravak u Vrujcima možete iskoristiti za lečenje lekovitim blatom, šetnju pored reke Toplice, kupanje u protočnim bazenima Hotela Vrujci (bazeni jedinstveni u Srbiji) i u novoizgrađenim atraktivnim bazenima sa hidromasažom Prve Nove Banje. U sklopu Hotela postoje teniski i fudbalski tereni, a u odbojci na pesku možete se oprobati na bazenima Prve Nove Banje. Boravak u Banji možete upotpuniti i obilaskom okoline koja je izuzetno atraktivna za turiste - Struganik, Ravna Gora, Ribnička Pećina, manastiri Lelić i Ćelije, Divčibare, Rajac.

Banja Vrujci ima termalne izvore sumporovite i slabo redioaktivne vode, kao i lekovito blato. Izvorište lekovite vode Banje Vrujci ima pet glavnih i nekoliko sporednih vrela. Termalne vode u Banji Vrujci imaju temperature od 26 - 28°C, sadrže kalijum, magnezijum i selen. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Izdašnost izvora je 300 litara u sekundi, pa se Vrujci po izdašnosti nalaze na prvom mestu u Srbiji. Glavna bušotina se nalazi pored uređenog kupališta, a u neposrednoj blizini glavne bušotine nalazi se i plića bušotina, dubine 16 metara. Njena voda je sprovedena u česmu sa četiri lule iz koje posetioci toče vodu i nose kućama.

LEKOVITO BLATO 

Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kucama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci. Blatom se oblaže telo ili neki delovi. Upotrebljava se u više ili manje razuđenom stanju, i u vidu kupki.

Savremena medicina je razvila bolje i uspešnije metode.

Lekovito blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°C u specijalim kazanima , a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagodava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle cega se ispira toplom vodom.

Lekovito blato se sastoji od sitnih, finih cestica koje omogucavaju prisni kontakt se kožom i daje snažno terapijsko dejstvo. Ovaj postupak, pored termickog, ima i hemijsko delovanje na kožu, i na ceo organizam upijanjem hemijskih sastojaka kroz kožu.

Mazanje tela plavičastim blatom, uz sunčanje, pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena, kožnih bolesti i dr. Primećeno je da kraste i ekcemi nestaju, da se koža podmlađuje, a rane zarastaju.

 

Banja Vrujci na mapi: 

 

 

(Izvor: www.banjavrujci.info)

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading