BANJA SA KOJU SE VEZUJU MNOGE LEGENDE Predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova za rehabilitaciju u našoj zemlji!

J. K.

20:12

Turizam 0

Još od davnih vremena pričaju se legende o lekovitosti rusandskog blata.

BANJA SA KOJU SE VEZUJU MNOGE LEGENDE Predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova za rehabilitaciju u našoj zemlji!
Shutterstock

 

Ima ih nekoliko. Devojka Roksanda je u jezeru izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je bolne zglobove.

Po drugoj legendi guščarici su bežale guske na drugu obalu i dok je hodala po jezeru i mulju izlečila je reumatizam. Steva Rus je čuvao svinje, koje po letnjoj vrućini nisu  napuštale jezero, pa je Steva morao da ih potera i gacajući po blatu je primetio da mu je nestala šuga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naziv Melenci potiče od turske reči melisa što u prevodu znači lek.

Godine 1867. lekovitost ove Banje otkrio je paroh Nikola Bibić i kao učen čovek tog doba je poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Stručnjaci su, pre svega profesor Šnajder potvrdili lekovitost peloida iz jezera u XIX veku u Carskoj akademiji u Beču i uočili da blato iz jezera “Rusanda” ne zaostaje po kvalitetu i lekovitosti u odnosu na banje Marijenbad i Francesbad.

Danas je Banja „Rusanda“ Specijalna bolnica za rehabilitaciju i predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova ovog tipa u našoj zemlji.

Kompleks Banje Rusanda“ se nalazi u prelepom parku borova, bagrema i lipa, na obali istoimenog jezera. Sastoji se od pet objekata za smeštaj bolesnika i korisnika usluga (paviljoni I, II, VII, VIII i IX) i raspolaže sa ukupno 306 postelja.

Prema planu mreže zdravstvenih ustanova banja “Rusanda” je razvrstana kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju. U pogledu kadrova, opreme i prostora godinama smo se tradicionalno razvijali u tom pravcu. Zbog prepoznatih kapaciteta i prirodnih resursa radilo se i na razvoju zdravstvenog turizma u smislu lečenja, sportske medicine, rekreacije i prevencije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja. Specijalna bolnica “Rusanda2015. godine postala je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Zdravstveni turizam ima najdužu tradiciju, a kvalitetan peloid, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju Banji visok stepen tržišne konkurentnosti.

Banja Rusanda na mapi: 

 

BONUS VIDEO 

 

 

(Izvor: banjarusanda.rs)

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading