Ovu srpsku planinu su nekada za svoj odmor birali i kraljevi: Lepota oduzima dah (FOTO)
Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i kraljevi. Razvoj turizma na ovoj planini počeo je daleke 1893. godine, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović.

I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom se smatra vazdušnom banjom, jer to osete svi koji ovde kroče.
"Na hiljadu metara nadmorske visine boravak na Zlatiboru je pravi odmor za dušu i veliko uživanje. Ovde je mnogo lepši i svežiji vazduh nego na moru. Ko dođe zaista se odmori", rekao je Zlatiborac Dragan, rođen i odrastao na ovoj planini.
Čari Zlatibora vide se kada se otisnete u prostranstva ove planine na bilo koju stranu. Sirogojno i Gostilje su živopisna sela zadužena za očuvanje tradicionalnih vrednosti ovog kraja.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.

Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
"Vodopad je visok 20 metara, ali pored toga ono što oduševi goste jeste niz virova i manjih vodopada pored kojih vodi divno uređena pešačka staza, tako da mogu provesti ceo dan uživajući u ovom prirodnom fenomenu", kažu u TO Zlatibor.
Ukoliko se uputite ka ovoj kraljevskoj planini, nezaobilazna tačka je i Stopića pećina, koja se nalazi na samo 20 kilometara od centra i jedna je od najposećenijih u Srbiji, sa najvećim bigrenim kadama u ovom delu Evrope. One su nastale taloženjem, jer voda tuda teče i sloj po sloj se taloži krečnjak. Početna dubina kada je oko 15 centimetara, a na vrhu su one duboke skoro dva metra. Do Stopića pećine, ali i ostalih divnih lokaliteta možete i biciklom. Mnogi turisti se odlučuju da upravo ovim prevoznim sredstavom obiđu planinu.
"Idu na Sirogojno, do zlatiborskih jezera koja su udaljena sedam kilometra. Brojni su gosti iz inostranstva koji se odlučuju na ovu vožnju, ali i naši ljudi rado voze biciklu po Zlatiboru”, kazao je meštanin koji tokom sezone iznajmljuje bicikle na Kraljevom trgu.
Gde god da vas put navede, nebitno da li je to Kriva Reka, Jablanica, Tripkova ili bilo koja druga tačka na Zlatiboru, dočekaće vas planinsko prostranstvo i prirodne lepote.

Podstolac: Zlatiborska staza skrivena među borovima koja vodi do netaknute divljine
Staza koja nije turistički opterećena, ali nudi mir i panorame vredne svakog koraka

POSETILI SMO NAJLEPŠI VODOPAD U SRBIJI: Hiljade turista dolaze ovde svakog dana, POGLEDAJTE I ZAŠTO! (FOTO)
Najbolje je posetiti ga u letnjim danima, kada vas vodopad može dobro rashladiti i sakriti od vreline sunca

Savska laguna kod Kupinova: Stari čamci, tišina i reka bez žurbe
Zaboravljeno rečno okrilje nedaleko od Beograda čuva mir koji grad odavno ne poznaje.

Svetac sa psećim licem, Bogorodica kakvu niste videli: Zašto su u ovom manastiru freske drugačije od ostalih
U manastiru Sukovo nalaze se jedne od najneobičnijih fresaka u Srbiji - svetac sa glavom psa i Bogorodica sa krilima.

Rajac i kosidba: Planina gde tradicija i miris sena i dalje žive
Zeleno prostranstvo Rajca, planine nadomak Ljiga, mesto je gde se svake godine spajaju priroda, ljudi i vekovni običaji. Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje – to je praznik, sećanje i slavljenje jedne profesije koja je oblikovala srpski krajolik.
Komentari(0)