Lekovite vode - izvor zdravlja i eleksir mladosti: Prokletstvo Tarabića vezuje se za ovo mesto

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Nadaleko čuveno po svojim jedinstvenim lepotama, Šarganskoj osmici i Mećavniku, selo Mokra Gora smešteno nadomak Užica proglašeno je za najlepše turističko selo na svetu.

bele vode
Foto: Rina

Ono po čemu je ovaj lokalitet još poseban jesu njegovi izvori lekovite vode na kojima su mnogi tražili spas. Najpoznatiji i najpsoćeniji je izvor Bele Vode na kom se nalazi i Crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, otkriven je slučajno nakon izlivanja reke Kamišine ranih devedesetih godina a veruje se da datira još iz doba Rimljana.

"Lekovitost te vode ispitao je i doktor Radomir Tišma, na osnovu čijih utvrđivanja je utvrđeno da je to voda veoma retka u svetu zbog visine svog alkaliteta. Ja imam preko sedamdeset godina i pamtim da uvek tu dolaze putnici namernici kako bi se umili ili vodu natočili i poneli kućama. Dobra je za probleme sa očima, stomačne tegobe, ali mnogi kažu da zbog svg sastava zateže i kožu i da je pravi eleksir mladosti. Kažu da može da se popije samo jedna čašica dnevno, jer je voda baš "jaka"," rekli su meštani Mokre Gore.

bele vode Foto: Rina
 

Prema predanju čuvenih proroka Tarabića na teritoriji Mokre Gore ima devet lekovitih izvora, ali oni isu svi pronađeni. Meštani se i ne ulažu veliki napor kako bi ih našli, jer upravo prema proročanstvu kad se deveti izvor pronađe, nastupiće teška vremena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Osim izvora Bele Vode, na nekoliko stotina metara nalazi se izvor Tap bogat selenom i magnezijumom, zatim Duletov izvor, a jako lekovita je i Radovanova voda u zaseoku Kotroman koja je slana i mineralna i veoma dobra za neurološka oboljenja," dodaju meštani.

Mokra Gora svakako je najposećenija turistička destinacija na teritoriji Užica, a razvoj banjskog i zdravstvenog turizma svakako je još jedan adut i nedovoljno iskorišćen potencijal.

@lepotesrbijee Verujemo da ste se pitali koji su to najlepši vidikovci u Srbiji. U ovom videu predstavićemo vam šest mesta u Srbiji koja morate posetiti. Nećemo mnogo opisivati poglede sa ovih vidikovaca, jer je to stvar ličnog doživljaja.  Opustite se i uživajte! 🇷🇸 #fypシ #fyp #srbija #ovojesrbija #srbijanadlanu #lepotesrbije ♬ original sound - LepoteSrbije
zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading