Uzalud pričaju da je sav u betonu i zgradama

Iako mu mnogi zameraju betonizaciju i gradnju u centru, Zlatibor se ovenčao prestižnim priznanjem u glavnom gradu Estonije gde je objavljen spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja, a među kojima je i sprska planina.
- Priča o mlekari „Naša Zlatka” kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, kojom smo konkurisali, ušla je u „Top 100 Stories”, u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih, rekao je direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.
Ovu već na startu uspešnu saradnju sa svetskom organizacijom „Green Destinationskoja je organizator internacionalnog izbora „Top 100 Stories”, predstavnici Turističke organizacije Zlatibor započeli su na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
Možda vas zanima:

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Ova srpska planina je raj za alergične
Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.
- Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije. A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat, dodao je Živanović.
Tim Turističke organizacije Zlatibor, u saradnji sa kolegama iz zlatiborskog „Eko agrara” pripremio priču o mlekari „Naša Zlatka”, opremljenoj najsavremenijom opremom za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka. Od važnosti je to što se u njoj prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina i time pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima, a posebno bitno što turisti ove proizvode mogu da probaju u ugostiteljskim objektima na „zlatnoj planini”.
- Tim primerom, kojim smo ukazali na uspešno stvaranje lokalnog brenda istovremeno korisnog i za proizvođače i za snabdevanje turističkog centra, Zlatibor je uspeo da udje među 100 najboljih na izboru u Talinu, čime smo počastvovani”, kazao je direktor TO Zlatibor.
Nakon ovog važnog iskoraka Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma, te da bude prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu. Tome u prilog ide što je Republika Srbija u maju ove godine, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam, a to otvara mogućnost i Zlatiboru da se razvija u ovom pravcu, te uključi u projekte koje Ministarstvo turizma i omladine planira u narednom periodu.

Podstolac: Zlatiborska staza skrivena među borovima koja vodi do netaknute divljine
Staza koja nije turistički opterećena, ali nudi mir i panorame vredne svakog koraka

Dom na sred Drine: Tajne najfotografisanije kućice u Srbiji
Priča o čuvenoj kućici izgrađenoj na steni usred Drine, koja je od skromnog skloništa prerasla u prepoznatljivu ikonu ovog kraja

POSETILI SMO NAJLEPŠI VODOPAD U SRBIJI: Hiljade turista dolaze ovde svakog dana, POGLEDAJTE I ZAŠTO! (FOTO)
Najbolje je posetiti ga u letnjim danima, kada vas vodopad može dobro rashladiti i sakriti od vreline sunca

Savska laguna kod Kupinova: Stari čamci, tišina i reka bez žurbe
Zaboravljeno rečno okrilje nedaleko od Beograda čuva mir koji grad odavno ne poznaje.

Svetac sa psećim licem, Bogorodica kakvu niste videli: Zašto su u ovom manastiru freske drugačije od ostalih
U manastiru Sukovo nalaze se jedne od najneobičnijih fresaka u Srbiji - svetac sa glavom psa i Bogorodica sa krilima.
Komentari(0)