MESTO KAO IZ BAJKE U blizini Valjeva nalazi se pravi dragulj srpskog turizma koji morate posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Još od perioda srednjeg veka je upravo to područje smatrano jednim od najvećih majdana bigra. Kamen poznat po šupljikavoj teksturi, bigar ili siga karakteriše i značajan nivo poroznosti.

Taorska vrela
Shutterstock

 

U blizini puta za valjevsko selo Makovište, kada se iz Valjeva krene put Lelića i Mravinjaca, nalazi se selo Donji Taor ili Taor.

Još od perioda srednjeg veka je upravo to područje smatrano jednim od najvećih majdana bigra. Kamen poznat po šupljikavoj teksturi, bigar ili siga karakteriše i značajan nivo poroznosti, ističe „Vikipedija“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na padinama planine Povlen, u blizini grada Valjeva, nalaze se Taorska vrela. U prošlosti je snaga ovih vrela bila korišćena za pokretanje vodeničnih točkova na čak 12 vodenica, koliko ih je bilo.

Nažalost, danas je u upotrebi samo jedna od njih.

Pećinsko izvorište

Taorska vrela Shutterstock
 

Jedan od osnovnih razloga zbog koga Taorska vrela podsećaju na predeo iz bajke najverovatnije leži u činjenici da se njihovo izvorište nalazi u pećinskom otvoru. Zatim prelaze preko naslaga od bigra, da bi se ulila u reku Skrapež, koja je jedna od pritoka reke Zapadna Morava.

Široka izvorišna zona, u okviru koje se izdvaja nekoliko izvora jedna je od karakteristika ovog Spomenika prirode u zapadnom delu naše zemlje, navodi „Vikipedija“.

Posebno je zanimljiv podatak da je količina bigra, preko koga prelaze vrela, zapravo najveća akumulacija tog materijala u tom delu naše zemlje. I upravo zahvaljujući takvim prirodnim karakteristikama su Taorska vrela toliko fascinantna.

Zanimljiva manifestacija

MESTO KAO IZ BAJKE U blizini Valjeva nalazi se pravi dragulj srpskog turizma koji morate posetiti (FOTO) FOTO:RINA
 

S proleća su predeli u ovom delu Srbije prekriveni sremušem, pa ne čudi što se upravo tada organizuje i manifestacija, simbolično nazvana Dani sremuša.

Izuzev sremuša, poznatog i pod nazivom medveđi luk, od koga se mogu pripremati vrlo ukusni specijaliteti, na području u blizini Taorskih vrela raste i obilje šumskog voća, ali i lekovitog bilja.

Posetiocima ove prirodne atrakcije na padinama planine Povlen posebno je zanimljiv i pogled na jedinu vodenicu, od nekada 12 potočara, koja i danas melje brašno.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading