MESTO KOJE ODIŠE ZDRAVLJEM, KULTUROM I LEGENDAMA U ovoj banji nastala je jedna od najlepših ljubavih pesama u Srbiji

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Ovo mesto odiše pričama, legendama, kao i magijama njenih voda, a dragulj je kojim se ponosi čitava zemlja.

Vrnjačka Banja
Shutterstock

 

Vrnjačka Banja od davnina je poznata po lekovitim izvorima i raskošnoj prirodi.

Smatra se da je ova banja bila popularna još u doba Rimljana koji su uživali u blagodatima njenih termalnih voda, a istorijat banje prate mnoge legende. Naime, jedna od tih legendi kaže da su za vreme turske vladavine begovi i spahije dolazili u ovu banju radi odmora, a da ih je naš narod usluživao. To je, po legendi, doprinelo zatrpavanju mnogih izvora iz revolta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vrnjačka Banja dobila je ime po seoskom području na kom se nalazila. Posle Drugog svetskog rata menja se struktura posetilaca, pa elitnu klasu zamenjuju pacijenti kojima je potrebno lečenje.

U Vrnjcima postoji sedam izvora mineralne vode, a u terapeutske svrhe koriste se četiri.

Osim lekovitih voda i prelepe prirode, Vrnjačku Banju krase brojne turističke atrakcije. Zbog velikog broja znamenitih ličnosti koje su je posećivale, Vrnjačka Banja ima veliki broj spomenika i kulturnih objekata.

Legenda o mostu
 

MESTO KOJE ODIŠE ZDRAVLJEM, KULTUROM I LEGENDAMA U ovoj banji nastala je jedna od najlepših ljubavih pesama u Srbiji Shutterstock
 

Most ljubavi jedna je od turističkih atrakcija Vrnjačke Banje. Datira još od vremena pre Prvog svetskog rata i govori o nesrećnoj ljubavi oficira Relje i učiteljice Nade.

Naime, oni su se sastajali na današnjem Mostu ljubavi. Ovaj most je mesto na kom devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav dolaze i kače katance na kojima ispisuju svoje ime i ime svog voljenog, a ključeve po običaju bacaju u reku.

Ovaj običaj ostao je kao  uspomena na nesrećnu Nadu koju je Relja ostavio jer se tokom rata zaljubio u Grkinju. Po legendi, Nada je umrla od tuge i bola za svojim oficirom.

Ova priča inspirisala je Desanku Maksimović da napiše jednu od naših najlepših ljubavnih pesama "Molitva za ljubav".

Danas Vrnjačka Banja važi za najposećeniju banju i s pravom nosi epitet kraljice balneološkog turizma u Srbiji. Svake godine u leto je domaćin Vrnjačkog karnevala, kao i "Love Festa" koji stoji rame uz rame sa velikim muzičkim festivalima širom sveta.

Ovo mesto odiše pričama, legendama, kao i magijama njenih voda, a dragulj je kojim se ponosi čitava zemlja.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading