VRNJAČKA BANJA RAJ ZA TURISTE Šetajte vrtom do tajnovitog zamka, a opuštanje ostavite za akva-park (DRUGI DEO) (FOTO+VIDEO)

J. K.

18:14

Turizam 0

U drugom delu video priloga o Vrnjačkoj Banji posetili smo još neka od mnogobrojnih turističkih atrakcija u kraljici banjskog turizma, neki od tih mesta su: Japanski vrt, Lavirint, zamak Belimarković i akva-park "Raj".

VRNJAČKA BANJA RAJ ZA TURISTE Šetajte vrtom do tajnovitog zamka, a opuštanje ostavite za akva-park (DRUGI DEO) (FOTO+VIDEO)
Shutterstock

 

Ono što olakšava snalaženje svakako su mnogobrojni putokazi koji upućuju na znamenitosti koje treba videti i posetiti poput Japanskog vrta, Zamka kulture, brojnih mineralnih izvora, kao i mnogobrojnih mesta kulturnog i zabavnog karaktera. Naprosto, sve što želite naći i videti najpristupačnije je iz vrnjačkog šetališta jer je odatle naizgled sve na dohvat ruke. 

Centralno mesto u velikom banjskom parku zauzima fontana. To je mesto koje svojom lepotom privlači goste Vrnjačke Banje, koji neretko odmaraju na nekoj od obližnjih klupa i uživaju u žuboru vode i pogledu na predivne cvetne bašte Centralnog banjskog parku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Japanski vrt 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Duh Japana u srcu Vrnjačke Banje, ovako možemo nazvati vrt smešten u nastavku centralnog banjskog parka, a uređen po japanskom konceptu. Otvoren je 2011. i ovo nije prvi vrt uređen po ovom principu, postoji jedan u Beogradu, ali sa površinom od oko 30 ari vrnjački vrt je veći, a time što je smešten u velikom parkovskom kompleksu dobija dodatno na svojoj jedinstvenosti.

Shutterstock
 

Zamišljen kao spoj žive i nežive prirode i njihovih elemenata koji se dopunjuju, vrt demonstritra maksimalno iskorišćenje prostora uz minimalno narušavanje prirodnog okruženja. Mesto koje odiše spokojom dok šetate uskom popločanom stazom koja vas vodi do malog jezerceta u koji se voda sliva iz kaskadnih vodopada. Opijeni ovim predivnim prizorom mozete preći preko drvenog mostića i odmoriti u čajnoj kućici. Sa prvim mrakom ovo mesto nastavlja da živi zahvaljujući svetiljkama koje vrtu daju posebnu čar.

Lavirint 

Centralni park ima još jednu turističku atrakciju – lavirint sa ukupno 1 km parkovske staze i 440 četinara od kojih se formira zeleni zid.

Printscreen
 

Lavirint park je odmah do Japanskog vrta. Sađenjem 440 sadnica čempresa formiran je lavirint-park. Lavirint-park je na kružnom prostoru 32 metara dužine i 23 metara širine.

Visina zidova od žive ograde je oko 2 metra. Lavirint ima i nekoliko ćorsokaka.

Zamak Belimarković 

Zamak Belimarković je pored vrnjačke Crkve najstariji objekat u Vrnjačkoj Banji. Izgrađen je na padini iznad izvora mineralne vode „Topla voda“ po uzoru na dvorce iz Italije i Poljske. Idejno rešenje dao je generalov sestrić, gradevinskog inženjera Pavla Denića

Radove je nadgledao austrijski građevinski inženjera Franca Vintera, u periodu od 1888. do 1894.godine. Najveći deo radova bio je završen još 1889. godine. Do sedamdesetih godina prošlog veka u njemu su živeli naslednici generala Belimarković, kada je otkupljen za namenu kulture.

Printscreen
 

Danas ovim kulturnim dobrom upravla „Kulturni centar Vrnjačke Banje“.

Printscreen
 

U njemu se danas nalazi Zavičajni muzej koji je kompleksnog tipa i odnosi se na teritoriju Vrnjačke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom (zbirka grafičko-turisticke propagande Vrnjaca, zbirka graditeljskog nasleda, zbirka starih razglednica, zbirka fotografija, zbirka starih foto negativa na staklu), umetničkom zbirkom (skulpture, slike, grafike…) i soba đenerala Belimarkovića“.

Akva park "Raj" 

Turistička ponuda Vrnjačke Banje postala je bogatija za još jedan sadržaj, akva- park Raj, mesto za uživanje u vodenim atrakcijama za sve generacije

Akva-park Raj prostire se na skoro četiri hektara i ima brojne saržaje koji će mu, nakon puštanja u rad i poslenje faze, zasluženo dati poziciju najvećeg vodenog parka u Srbiji i regionu.

Printscreen
 

Bazen sa talasima prostire se na 2.000 kvadratnih metara, a tzv. „lenja reka“ duga je čak 460 metara.

Nezaboravna pustolovina za najmlađe je na gusarskom brodu, platformi sa prskalicama i u društvu zabavnih animatora, gde se rađa vesela družina koja uživa u svakom trenutku – od prskanja iz topova u plitkom bazenu, preko pretrčavanja kroz oblak kapljica iz prskalica  na platformi, sve do poslednjeg minuta kada na izlazu neko od junaka deli balone najmlađim posetiocima.

 

Vrnjačka Banja na mapi: 

Komentari(0)

Loading