SINONIM ZA MAGIJU JE OVO SRPSKO SELO Lepota koju je teško opisati, čist vazduh i odmor kao iz snova (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Brojna zelena brda, nepregledna prostranstva, cvetne livade i fascinatni pejzaži koji izgledaju kao da ih je vešt umetnik naslikao. Ko ne bi poželeo da se nađe na ovom mestu?

SINONIM ZA MAGIJU JE OVO SRPSKO SELO Lepota koju je teško opisati, čist vazduh i odmor kao iz snova (VIDEO)
Shutterstock

 

Ne preterujemo kada kažemo da je poseta očaravajućem planinskom selu Zaovine i istoimenom jezeru na planini Tari, ulazak u “svet bajki, magije i nestvarnih lepota”.

Brojna zelena brda, nepregledna prostranstva, cvetne livade i fascinatni pejzaži koji izgledaju kao da ih je vešt umetnik naslikao. Ko ne bi poželeo da se nađe na ovom mestu?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nije teško zaključiti zbog čega su slike malog srpskog planinskog sela obišle ceo svet. Jednostavno, ovde je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Bujna priroda sa najlepšim spektrom boja i interesantne planinske kućice, to ne dozvoljavaju. Ali, nisu Zaovine samo po nestvarnim prirodnim lepotama poznate. Postoji još mnogo toga…

SINONIM ZA MAGIJU JE OVO SRPSKO SELO Lepota koju je teško opisati, čist vazduh i odmor kao iz snova (VIDEO) Shutterstock
 

Mesto gde je Pančić prvi put ugledao omoriku

Ovo je prva od nekoliko stvari zbog kojih se za Zaovine čulo mnogo izvan granica Srbije. Verovali ili ne, upravo ovde je čuveni srpski botaničar Josif Pančić otkrio živi fosil biljnog sveta. Naime, u zaseoku Đurići 1875. godine Pančić pronalazi novu "felu“, endemoreliktnu vrstu četinara kojoj daje naziv Pančićeva omorika (Picea omorika).

Ova endemska vrsta raste na veoma malom području, a Zaovine su jedino stanište Pančićeve omorike na metamorfnim stenama. Ono što vam svakako preporučujemo, jeste da obiđete obeleženo mesto na kojem se dogodilo veliko otkriće. Ovde ćete uživati u zanimljivoj priči o Pančićevoj omorici, lepoj prirodi i još lepšem vidikovcu koji se odavde pruža.

Lepote magičnog jezera

Kod Zaovina je 1980. godine izgradnjom brane stvoren jedan od glavnih simbola sela i planine Tare – Zaovinsko jezero. Celokupan projekat pokrenut je za potrebe hidroelektrane u Bajinoj Bašti, ali se ispostavilo da se njegovom realizacijom ostvarilo još nešto – staro kremansko proročanstvo. O čemu se radi?

Tarabići su najpoznatija srpska porodica proroka koja je predvidela da će Drina jednoga dana teći uzbrdo. Dugo je ovo proročanstvo svima delovalo nebulozno, a onda je nastalo magično jezero. Naime, kada je veliki vodotok voda iz Drine se pumpama podiže na Taru, a kada je vodostaj nizak onda se spušta iz Zaovinskog jezera. Na taj način je i proročanstvo ostvareno.

Inače, ovo jezero predstavlja pravi raj za sve one koji vole da uživaju u mirnoj i netknutoj prirodi. Zahvaljujući četinarima koji okružuju jezero, prijatan i svež miris obavija vazduh a cvrkut ptica čini ceo ambijent jedinstvenim i nestvarnim. Odmor i uživanje pored Zaovinskog jezera nešto je što morate osetiti i doživeti…

Tamo gde se nalazilo fascinatno srednjovekovno utvrđenje

Zbog jedinstvene, retke i bogate flore i faune, Zaovine su proglašene predelom izuzetnih odlika. Na ovom području utvrđeno je prisustvo oko 600 biljnih vrsta i 14 vrsta riba.

Impozantna priroda i bajkovito jezero Zaovina će vas sigurno oduševiti. Međutim, postoji još jedno mesto koje naša tura ne sme zaobići. Reč je o Ravnoj steni ili Gradu koji krasi dolinu reke Beli Rzav. Na atraktivnom spomeniku prirode i geomorfolološkoj atrakciji, u srednjem veku se nalazilo jedinstveno srednjovekovno utvrđenje.

SINONIM ZA MAGIJU JE OVO SRPSKO SELO Lepota koju je teško opisati, čist vazduh i odmor kao iz snova (VIDEO) Shutterstock
 

Mesto je posebno i po tome što se upravo na njemu gnezdi sivi soko – prirodna retkost Balkana. Pored toga, ovde raste i retka vrsta žute perunike, što Ravnu stenu čini vrednom i zanimljivom turističkom atrakcijom, koju morate posetiti ukoliko se nađete u ovom delu zapadne Srbije. Odavde ćete otići nasmejani, puni energije i sa najlepšim uspomenama. To vam garantujemo!

Kada ste već ovde, ne propustite…

…da prošetate prelepim proplancima planine Tare i uživate u jednom od najlepših vidikovaca Srbije – Banjskoj steni.

…obiđete fascinantnu Mokru Goru, magično etno selo Drvengrad i provozate se čuvenom Šarganskom osmicom.

…posetite Zlatibor i probate jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske tradicionalne kuhinje – komplet lepinju.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading