DA LI ZNATE GDE SE NALAZI NAJVEĆE SELO U SRBIJI? Put meda i sira oivičen panonskim vodama (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Put sira i meda privlači i domaće, ali i strane turiste u Žabalj. Posetioci oduševljeni ponudom.

DA LI ZNATE GDE SE NALAZI NAJVEĆE SELO U SRBIJI? Put meda i sira oivičen panonskim vodama (FOTO)
ilustracija

Čurug je selo u Bačkoj u opštini Žabalj i ono je najveće selo u Srbiji po broju stanovnika. Iako ima jezgro koje liči na tipično gradsko jezgro i ulice koje su pravljene planski Čurug nikada nije imao status grada.

U Srbiji ima preko 4.500 sela. Broj stanovnika u selima stalno varira, nažalost sa stalnom tendenciom opadanja broja njihovih stanovnika. Velika i najveća sela nalaze se uglavnom u Vojvodini. Velikih sela ima i u blizini Beograda, u Mačvi, Pomoravlju i na Kosovu. Najveća sela uglavnom se nalaze pored nekih bitnih saobraćajnica ili većih gradova i uglavnom beleže porast stanovništva.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Nalazi se na desnoj obali reke Tise. Bilo je naseljeno još u rimsko doba, a prvi pisani tragovi o ovom selu potiču još iz 1238. godine, a tokom decenija koje su usledile Čurug je čas pripadao Mađarima čas Srpskoj Despotovini i Brankovićima, da bi u od 16. veka bio u neposrednoj blizini granice dveju imperija, Osmanske i Habzburške. Ova okolnost kao i blizina plavnoj Tisi učinila je da Čurug nije ima uslove za veliki napredak.

Tek posle opadanja moći Turaka i promenom statusa krajiškog sela Čurug je počeo da se razvija. Broj stanovnika u Čurugu je tokom 19. veka rastao, a Srbi pravoslavci dominiraju. Godine 1880. bilo je u selu: 4961 Srba, 981 Mađara, 181 Nemaca, 2 Slovaka, 5 Rutena, ostalih 276, ukupno – 6406 stanovnika.

U Opštini Žabalj diče se i mnogim znamenitim Srbima koji su rođeni u ovom kraju, a posebno se u pričama do danas pominje Lazar Paču, koji je rođen u Čurugu, a potiče iz svešteničke porodice koja se sa Kosmeta doselila u velikoj seobi sa patrijarhom Čarnojevićem.

Paču je bio lekar po struci, ali je ostao najpoznatiji kao ministar finansija posle 1903. godine i svrgavanja dinastije Obrenović.

Doktor Paču je državne finansije vodio tako da je ušao u legendu, jer je i kralju Petru I i premijeru Nikoli Pašiću govorio "nema para". Kada mu je kralj tražio novaca za miraz svoje kćeri, Paču ga je uputio da uzme kredit, što je na kraju kralj Petar i uradio.

Pored proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, Čurug je poznat i po proizvodnji meda i likera na bazi ovog pčelinjeg proizvoda. Najpoznatiji je čuruški ritski med koji je brend ove varoši u južnobačkom okrugu.

Prema arheološkim istraživanjima, na prostoru današnjeg Čuruga, postojalo je naselje u Kameno doba o čemu svedoče kosti mamuta.

Prva osnovna škola je ovde osnovana čak daleke 1730. godine.

Selo je još poznato po svojim jedinstvenim starim vetrenjačama, od kojih je ostala samo samo jedna, "Rođina vetrenjača".

 

 

Pored Rođine vetrenjače, u Čurugu posebno mesto zauzima crkva Vaznesenja Gospodnjeg, podignuta 1862. godine i predstavlja spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

 

 

Poznata je po tome što se na njoj nalazi najveći zvonik na celom Balkanu i drugo najveće zvono u Evropi, a ikonostas je radio naš poznati umetnik Đorđe Krstić.

O burnoj istoriji svedoči i sama zgrada Muzeja žrtava racije, nekada Topalov magacin, u kojem je za vreme zloglasne racije mađarskih fašista januara 1942. godine ubijeno blizu hiljudu žitelja Čuruga.

Lokalno stanovništvo i posetioci u vrelini letnjih dana rado posećuju plažu na obali Stare Tise. Ova mala i pre svega mirna plaža, idealno je mesto za beg od stresne svakodnevice.

Čurug na mapi:

 

 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading