KROV SRBIJE Ovo je naseljeno mesto sa najvišom nadmorskom visinom u našoj zemlji, iza njega je zanimljiva priča (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Možete li da pogodite o kom mestu je reč?

KROV SRBIJE Ovo je naseljeno mesto sa najvišom nadmorskom visinom u našoj zemlji, iza njega je zanimljiva priča (FOTO)
Shutterstock

 

Sa prosečnom nadmorskom visinom od oko hiljadu metara, opština Tutin, koja se nalazi na području jugozapada naše zemlje spada u red najviših opština Srbije.

Tutin je gradsko naselje u opštini Tutin u Raškom okrugu i prema popisu iz 2002. imao je 34.000 stanovnika. međutim, površina opštine Tutin je 741 km2 na kojoj se nalazi 99 naselja, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, piše Vikipedija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tutin se nalazi na jugoistočnom delu Sandžaka (Raška oblast), odnosno na jugozapadu republike Srbije, a prirodni pejzaž daju Pešterska visoravan, Tutinska kotlina, Mokra Gora, jezero Gazivode i reke Ibar i Vidrenjak.

Za ime Tutin vezane su brojne legende. Po jednoj je poslednja ilirska kraljica Teuta stolovala na brdu iznad grada, a druga kaže da je Tutin od tutnjave – vojske Husein-bega Gradaščevića u XIX veku.

Jedno od naselja na području opštine Tutin je i Paljevo, koje je poznato po jedinstvenoj pećinskoj crkvi, zapravo bogumilskoj ćeliji, koja je navodno ostala iz vremena kad su se bogumili krili po brdima – u vreme Nemanjića bogumili su smatrani jereticima, bili su proganjani i surovo kažnjavani. Danas u ovom naselju živi tek nešto više od 230 ljudi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading