SVE SU POPULARNIJA U SRBIJI Šta su EKO sela i zašto ih obavezno treba posetiti? (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Da li ste do sada čuli za njih? Ovu naša tri predloga.

SVE SU POPULARNIJA U SRBIJI Šta su EKO sela i zašto ih obavezno treba posetiti? (FOTO)
Shutterstock

 

U Srbiji je nekoliko domaćinstava koja za sebe kažu da neguju simbiozu ekologije i turizma i funkcionišu tako da ne štete okruženju i samoodrživa su.

Koštunići

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Eko selo Koštunići se ugnezdilo u jednom od najlepših krajeva Srbije, na južnoj padini planine Suvobor, u delu rudničko-takovske nahije, pored puta Čačak-Valjevo i Gornji Milanovac–Požega.

Postoje dve priče kako je selo dobilo ime i niko ne zna da kaže koja je prava, valjda zato što jedna govori o prirodi, druga o ljudima. Zato ih ovog eko sela gostima poručuju da tamo ljudi čuvaju i vole prirodu.

U okviru sela se nalazi fabrika bio hrane sa proizvodima unikatnim po poreklu jer sve sirovine potiču iz prvog eko sela Koštunići, a prepoznatljivi su po vrhunskom kvalitetu i atraktivnoj ambalaži. Proizvodi ove fabrike bio hrane su, između ostalog, rakije od voća, marmelade i džemovi, med, sušene pečurke poznatih sorti, sušene šljive i drugo voće.

Nad Koštunićima se nalazi Ravna gora, mesto poznatih istorijskih zbivanja, sačuvano u svojoj iskonskoj lepoti. Uzvišenja Vidikovac i Babina glava, Mokra pećina i drugi darovi netaknute prirode su dealni za otkrivanje Srbije.

U ovom eko selu nude prijatan boravak uz tradicionalnu srpsku kuhinju i domaću šljivovicu, kao i mnoštvo mogućnosti za regeneraciju i relaksiranje telesne i duhovne snage: pešačenje, planinarenje, pecanje, izlete.

Kako stoji na sajtu Eko sela Koštunići, boravak za minimunm dve osobe u njihovim vajatima i čardacima košta za noćenje 3.000 dinara po osobi, a noćenje sa doručkom je 3.500 dinara. Ipak, treba unapred proveriti cene prilikom zakazivanja budući da je moguća izmena u dane praznika.

Vraneša

 

 

U blizini Zlatarskog jezera, u četinarskoj šumi sagrađeno je etno-eko selo Vraneša. Pogled iz njega dopire pravo do Zlatarskog jezera, pa ćete se buditi s pogledom na prozirno zelenu jezersku vodu. U blizini će vam biti i Radoinjsko jezero, planina Zlatar i Uvac.

Celo selo izgrađeno je od autentičnih materijala zlatarskog kraja: crnog bora i kamena. Ovde ćete pronaći tradicionalno srpsko ognjište, autentične konobe, tradicionalne delove starih srpskih kuća, restoran sa ognjištem, etno-prodavnice. Bistru i zdravu pijaću vodu koristićete iz sopstvenog izvora ovog eko-sela.

Moderni deo eko-sela čine izgrađeni objekti koji su u skladu sa potrebama savremenog čoveka. Stoga, ako želite potpuni odmor u Srbiji i opuštanje, najbolje bi bilo da posetite deo ovog sela koji je nazvan etno wellness & spa. Sauna, ruska banja, tapidarjum, sobe za masažu, vital bar samo su deo onoga što vas čeka. U okviru etno wellness-a nalaze se zimski bazen u zatvorenom, kao i letnji bazen.

Sva jela pripremaju se na otvorenom ognjištu i u pekari. Uživajte u degustaciji zlatarskog sira, pite od heljde, pršute, svadbarskog kupusa i drugim ukusnim jelima. Ljubitelji dobre rakije moći će da uživaju u kvalitetnoj medovači, jabukovači, ali i lincuri koja je prirodni lek.

Selo Vraneša je sagrađeno u duhu tradicionalne srpske seoske arhitekture od autentičnih, ekoloških materijala iz zlatarskog kraja, kao što su crni bor i kamen. Drvo je premazano prirodnom smolom, a sve kuće su pokrivene ručno cepanom šindrom. Posteljina, rukotvorine i detalji u enterijeru su ručno rađeni uz stručni nadzor etno tima.

Cene na Bukingu pokazuju da smeštaj za dve osobe, tj. noćenje u apartmanu u ovom eko selu košta od 5.800 dinara.

Kedar

 

 

Smešteno na planini Goč na 12 km od Vrnjačke Banje, eko selo Kedar nudi boravak u kućicama od kedra, četinara koji ne raste u Srbiji.

Kućice i spolja i unutra odišu modernim linijama i celokupan sadržaj je od punog drveta, a miris četinara ispunjava kućice. Kedrovo drvo je poznato po mnogobrojnim zdravim svojstvima, te zato domaćini poručuju da boravak u ovakvom ambijentu od nekoliko dana doprinosi brzom poboljšanju zdravlja i imuniteta. Svežina kojom kedar odiše brzo će vas odvesti u neku daleku mirnu šumu, bez buke, žamora gradskih ulica i stresa svakodnevice.

Sauna i topla kada od kredrovog drveta u prirodnom ambijentu će vaša čula opustiti i dovesti vas do potpunog odmora. U okviru sela su i bazeni sa slanom vodom, kao i eko igralište za decu.

Smeštaj u Kedar selu za dvoje po noći sa doručkom košta 65 evra. Smeštaj za decu do tri godine je besplatan, a deca do 12 godina plaćaju noćenje 10 evra. U cenu ulaze svi sadržaji ovog kompleksa.

Jasno je da u Srbiji još ima prostora za eko turizam, tj. za razvoj ugostiteljskih domaćinstava koja će funkcionisati isključivo po principima ekologije i samoodrživosti, ali svakako je lepo što ima pomaka na tom polju i što turisti mogu da okuse makar deo eko ponude i usput uživaju u prirodi i tradicionalnim jelima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading