SKRIVENI BISER FRUŠKE GORE Manastir koji krije dve neobične legende, jednostavno ga morate posetiti

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Danas je ova svetinja, izgrađena najverovatnije tokom 12. veka, okarakterisana kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

SKRIVENI BISER FRUŠKE GORE Manastir koji krije dve neobične legende, jednostavno ga morate posetiti
Shutterstock

 

Jedan od fruškogorskih manastira zanimljivog naziva, ali i istorije, udaljen je oko pet kilometara od Šida.

Glavna crkva manastira Privina Glava, koji se nalazi nadomak istoimenog sela, posvećena je Saboru Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Danas je ova svetinja, izgrađena najverovatnije tokom 12. veka, okarakterisana kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

U okviru manastirskog kompleksa su još dve crkve, koje su izgrađene u prvim decenijama ovog veka. Jedna je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, a druga Svetom Đorđu, navodi „Wikipedia“.

Dva predanja o manastiru

Najverovatnije tokom 12. veka je na tom području živeo vlastelin po imenu Priba ili Priva. Kasnije je postao pustinjak, pa je na prostoru današnjeg manastirskog kompleksa, tačnije manastirskog groblja, podigao crkvu i kelije za isposnike, koji su mu se pridružili.

Tako barem navodi jedna od dve legende o istoriji ove fruškogorske svetinje.

SKRIVENI BISER FRUŠKE GORE Manastir koji krije dve neobične legende, jednostavno ga morate posetiti Shutterstock
 

Međutim, „Eparhija-sremska.rs“ navodi posve drugačiju legendu o osnivanju manastira Privina Glava, koju je na samom početku 18. veka zabeležio opat po imenu Bonini. Početak legende glasi:

Stariji ljudi iz ovog mesta pričaju da su čuli da je despot Srbije Vuk Branković dao ne malu sumu za gradnju ove crkve i manastira. Trebalo je da bude glavni u Sremu, kojim je tada Branković vladao, budući da je bio pravoslavni i on, i njegovi prethodnici, i naslednici...

Ipak, nije sve išlo po planu, pa se dogodilo da je srpski despot pokraden, odnosno da su graditelji svetinje pobegli sa novcem koji im je dao. Ubrzo su ih presreli lopovi i ubili.

Pomenuto predanje veli da se to dogodilo baš na mestu na kome se danas nalaze selo i manastir Privina Glava, te da otuda i potiče njihov naziv, budući da su im tu prebijene glave.

Manastir Brankovića ili ne?

Razlozi zbog kojih se manastir Privina Glava svrstava u zadužbine Brankovića su brojni. A pomenuti sajt navodi samo neke od njih, ističući da su upravo članovi te porodice imali imanje baš u blizini današnje svetinje. Takođe se dovodi u pitanje i vreme nastanka manastira, jer se smatra da je ipak izgrađen tokom 16. veka, kada i mnogi drugi manastiri na Fruškoj gori.

Ipak, zahvaljujući „Minhenskom psaltiru“, staroj rukopisnoj knjizi, može se zaključiti da je manastir Privina Glava najverovatnije zadužbina Brankovića. U njoj je navedeno da je taj rukopis, koji je izrađivan u Carigradu i na Svetoj Gori, te da je pripadao „Georgiju, starom srpskom despotu“, što se opet dovodi u vezu sa Đurađom Brankovićem, najverovatnije.

Evo kako doći od Beograda do Privine Glave:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading