LEPOTE SRBIJE U NOVOM SADU Petrovaradinska tvrđava kao vremeplov koji otkriva misterije i legende prošlosti (VIDEO)

Milica Vučković

20:00

Turizam 0

Otkrijte priče koje se kriju u zidovima Petrovaradinske tvrđave, o njenim osvajačima, zatvorenicima i burnoj istoriji, vojsci, događajima kao i pričama i legendama koje godinama u nazad kruže među ljudima koji su se bar jednom spustili u same katakombe. Podzemlje kao nebrušeni dijamant Novog Sada, Petrovaradina i Petrovaradinske tvrđave je bogatstvo kojim retki mogu da se pohvale. U ovoj epizodi ekipa "Lepote Srbije" sprovela je ekspediciju u tunelima i otkrila tajne masonskih simbola , predatora koji vrebaju iz mraka i tajne zakopanog blaga.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM SADU Petrovaradinska tvrđava kao vremeplov koji otkriva misterije i legende prošlosti (VIDEO)
Lepote Srbije

Na kamenom uzvišenju na severnom obodu Srema iznad dunavskog useka nalazi se Petrovaradinska tvrđava, najstariji deo i ujedno najvažniji simbol Novog Sada. Idealan borbeni položaj koji dominira nad južnim delom Panonske ravnice nastanjen je milenijumima. Na temeljima rimskih, ugarskih, a zatim i turskih utvrda, austrijske vlasti sagradile su gigantsku građevinu.

- Petrovaradinsku stenu, utvrđivale su civilizacije unazad - kaže magistar Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika grada Novog Sada i dodaje:

- Morali su mnogo da prošire tvrđavu i da idu u dubinu pod zemlju, zato se i zove artiljeriska tvrđava jer su se tada u 17. i 18 . veku koristili artiljerija i teški topovi. Visoki bedemi su tu zbog distance sa osvajačima, ova tvrđava široka je skoro 120 hektara , zato su bedemi niski, ali debeli sa grudobranima da izdrže artiljeriske napade odnosno kanonadu atiljerijskih đuladi. Težnja je bila da se napravi tvrđava koja će sprečiti povratak Osmanlija iz Beograda i zaustaviti prodor Dunavom - objašnjava Jokić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vojne galerije izgrađene su u odbrambene svrhe sa mnoštvom puškarnica, a samo u podzemlje tvrđave moglo je da stane 30.000 vojnika.

Jedinstevni sat na kome mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate i tako već dva i po veka

Lajoš Lukači je jednog dana pre više od trideset godina popravio kvar na mehanizmu čuvenog Petrovaradinskog sata i od tog trenutka svakog dana dolazi i ručno ga navija. Kaže da će o njemu brinuti dok je živ.

- Sada je malo drugačije, nego pre pet godina. Tada sam morao odmah da navijem sat, na satnom mehanizmu postoje tri kugle teške po 80 kilograma koje treba povući u gornji startni položaj da bi pokrenule mehanizam. Više kugle ne navijamo rukom već mašina to radi umesto čoveka, ali i dalje smo prisutni jer sve ono ostalo mora ljudska ruka - objašnjava Lajoš.

Ispod Petrovaradinske tvrđave prostire se oko 20 kilometara podzemnih tunela

Kontra gardovi, bastioni, ravenili, kaponiri su nadzemni elementi koji su uskoj simbiozi i neodvojivoj ulozi od kontra minskog sistema koji se nalazi ispod nje.

Istraživač Leon Šurbanović proveo je decenije mapirajući i izučavajući podzemne odaje ispod Petrovaradinske tvrđave.

U proučavanjima veliku pažnju privukao mu je Kajzerov bunar, koji se nalazi na dnu četvrtog, takozvanog "crnog" nivoa, iz kojeg je prema legendi vodu pio car Josif, sin Marije Terezije.

- U vezi sa Kajzerovim bunarom je i legenda o zakopanom blagu, kojeg je pred kraj Napoleonovih ratova njegova vojska u povlačenju zakopala negde na Petrovaradinskoj tvrđavi, a dno bunara je jedno od mogućih lokacija - kaže Leon.

Tokom godina brojni avanturisti i lovci na blago prekopavali su po mračnim tunelima Petrovaradinske tvrđave nadajući se pronalaženju blaga, ali bez uspeha. Njegova lokacija i dalje ostaje misterija.

Čak i hodnici koji vode do izlaza su sami po sebi zamke jer mnogi od njih vode nizbrdo, a ako ne znate šemu neće vam pomoći ni obeleženi putokazi.Ovde nema signala za mobilni telefon, niti interneta, ali nije samo lavirint jedina opasnost za neupućene avanturiste.

Petrovaradinska tvrđava predstavlja misteriozan, ali istovremno i vredan kulturno istorijski spomenik koji čuva duh vremena, u svojim lagumima skriva i tajne koje čekaju neke nove istraživače.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading