TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa

17:00

Turizam 0

Priroda je Tršiću, u Jadru, blizu Loznice, na obroncima Gučeva i u dolini omalene reke Žeravije dala, slobodno možemo da kažemo, sve.

TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa
foto: Alo, Aleksandar Đorđević

Zato, kada ih pitate zašto je njihovo selo, uz još dva naša sela – Belu Vodu i Ždrelo, naš kandidat za najbolje turističko selo u izboru Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, dobićete odgovor, uvek sličan onom koji smo dobili od Branka Marjanovića, predsednika Mesne zajednice:

- Zato što je najlepše. Zbog spoja tradicije i modernog. Nijedno selo nema Vuka Karadžića.

TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa foto: Alo, Aleksandar Đorđević
 

Dakle, prirodnom bogatstvu dodato je i ono ljudsko. Vuk Stefanović Karadžić je najznačajniji srpski lingvista 19. veka, reformator srpskog jezika, autor prve srpske pismenice, azbuke i pravopisa. On je, svakako, proneo slavu Tršića, a žitelji Tršića, naravno uz veliku pomoć države, čuvaju uspomenu na njega, podsećaju mlađe generacije na njegovo delo i doprinos očuvanju srpskog jezika i kulture. To su sve razlozi zašto Tršićani misle da su slovo A među selima u Srbiji, pa i u svetu. A zna se šta znači kada je nešto A - prvo i najbolje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Marjanović kaže da Tršić ima oko 1.400 stanovnika, od kojih se većina bavi stočarstvom i zemljoradnjom, razvija se seoski turizam, a veliki broj žitelja svakodnevno putuje u Loznicu na posao.

Kada se s glavnog puta Valjevo-Loznica spustite naniže, ka centru sela, odmah nailazite na dokaz da i država vodi računa. Lepa zgrada Naučno-obrazovnog kulturnog centra „Vuk Karadžić” dominira živopisnim predelom. Osnivač centra je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete.

- Tršić je jedino selo na svetu koje ima naučni centar ove vrste. Prioritet nam je organizovanje radionica posvećenih srpskom jeziku, ćirilici, folkloristici i kulturnom nasleđu, mada ukazujemo pažnju i drugim naučnim disciplinama. Posebno je značajan program Ministarstva prosvete prilagođen mališanima iz dijsapore. Ove godine bilo ih je 200. Ova aktivnost je izuzetno važna jer u inostranstvu ima mnogo dece koja su treća i četvrta generacija naših iseljenika i imaju malo kontakata sa srpskim jezikom - kaže Aleksandra Purić, direktorka ovog centra, koji ima 40 soba, 144 ležaja i kuhinju kapaciteta 500 obroka na dan.

TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa foto: Alo, Aleksandar Đorđević
 

Ona dodaje i da je nedavno održana radionica za studente pod nazivom „Istorija srpske kulture”, kao i da u Tršić godišnje dođe više od 100.000 ljudi, najviše đaka, koji ovde mogu mnogo da nauče i osete duh srpske kulture, na jednom od njenih izvorišta.

Spomen-kompleksom nazvanim Znamenito mesto Tršić gazduje loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić”, a kako bi se drugačije zvao.

Ušli smo u dvorište, izuzetno lepo uređeno. Ali svi objekti su bili zaključani, iako je naša vrlo ljubazna prethodna sagovornica pozvala istoričara u ovom muzeju na otvorenom, koji se prostire na 5,3 hektara. On je rekao da je zauzet nekim aktivnostima u školi i da će moći posle 12 sati da razgovara s nama. Međutim, posle 12 sati je isključio telefon i nije pomoglo ni naših pet poziva da otključamo brave iza kojih se čuva izuzetna kulturna vrednost. Ne bismo bili novinari da nismo saznali i razlog zašto je bilo tako. Ali neka to bude briga lozničkog Centra za kulturu.

Inače, u pomenutom kompleksu je Vukova spomen-kuća s okućnicom, na saborištu, mestu gde se održava Vukov sabor, postoje tri vajata, Muzej Vukovih, sabora, radionica starih zanata i multimedijalna radionica „Vuk i nauka”. Tu su i abadžijska radnja i prva Kuća pisaca u Srbiji. Gde bi Vukov Tršić bio bez Muzeja jezika i pisma. Tu je stalna izložbena postavka „Istorijski razvoj srpskog jezika i pisma“. Interesantna je i kaligrafska radionica, u kojoj posetioce upoznaju sa  razvojem tehnike pisanja.

TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa foto: Alo, Aleksandar Đorđević
 

Uređeno je i saborište, amfiteatar sa pozornicom, gde se svake godine održava poznata i vrlo posećena kulturna manifestacija Vukov sabor.

- Tršić odlikuju tradicija i lepi predeli. Prva asocijacija na selo su Vuk Karadžić i Vukov sabor. Ovo je najposećenije selo u Srbiji. Nijedna škola ne propusti da dovede đake u Vukov muzej ili na najposećeniju kulturnu manifestaciju - kaže Goran Krsmanović, diplomirani inženjer organizacionih nauka, koji se s ocem u Tršiću bavi ugostiteljstvom.

Šta bi jedno selo bilo bez najvažnije sporedne stvari na svetu.

Uz pomoć opštine i države otpočeli smo gradnju fudbalskog stadiona, koji bi bio kuća našeg fudbalskog kluba, dabome, Vuk Karadžić, ali koji bi i upotpunio turističku ponudu Tršića jer bi u našem selu fudbalske ekipe mogle da obavljaju pripreme, jer smeštajni kapaciteti postoje - kaže Goran Cvijanović, trener u seoskom klubu, koji je krenuo od nule i takmiči se u opštinskoj ligi, a utakmice igra u obližnjem selu Voćnjaku.

TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa foto: Alo, Aleksandar Đorđević
 

Cvijanović ne brine za budućnost kluba jer, kako kaže, sve više se ulaže u selo i ima dosta dece. Mesto je mirno i lepo, ima šta da se vidi i blizu je grada. Mozaik složen u najlepšu sliku...

Seoski turizam

U Tršiću je aktuelan primetan uspon seoskog turizma.

TRKA ZA TITULOM NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA U SRBIJI U Vukovom Tršiću tvrde da su - A klasa foto: Alo, Aleksandar Đorđević
 

- Imamo nekoliko etno-kompleksa, a nekoliko su u izgradnji. Gradimo stadion, koji će omogućiti i razvoj sportskog turizma. Sve više mladih ostaje u selu ili se vraća iz grada, to je dobar znak za budućnost - kaže Branko Marjanović, predsednik Mesne zajednice Tršić.

Imali i prvog ministra

Tršićanin Jevto Savić Čotrić, ili kako su ga u selu zvali Čotra, bio je član Praviteljstvujuščeg sovjeta, koji je bio neka vrsta vlade u Karađorđevoj ustaničkoj Srbiji - imao je izvršnu i zakonodavnu vlast, pa može da se smatra da su njegovi članovi bili ministri.

Vuk je o njemu ovako napisao:

„Znao je pisati i čitati bolje od sviju popova i kaluđera i mnogijeh starješinskih pisara po Srbiji, i od samoga Karađorđijeva prvog sekretara Janićija Dimitrijevića.“

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading