NETAKNUTA PRIRODA KOD DESPOTOVCA Izgradnja puteva povećava popularnost, ova pećina će uskoro biti pravi hit u Srbiji (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Ove godine slavi 60. rođendan.

NETAKNUTA PRIRODA KOD DESPOTOVCA Izgradnja puteva povećava popularnost, ova pećina će uskoro biti pravi hit u Srbiji (FOTO)
Shutterstock/Resavska pećina

 

Resavska pećina proslavila je dva važna datuma - 60 godina od otkrivanja i pola veka od otvaranja za turiste. Najveća pećina u Srbiji samo je jedna od atrakcija, zbog koje oko 100 hiljada turista godišnje poseti Despotovac. Ipak, ovaj kraj tek treba da razvije svoju turističku ponudu, a nadležni se nadaju da bi izgradnja puteva dovela nove goste.

Kada je 1962. godine otkrivena Resavska pećina, ubrzo se u nju zajedno sa speleolozima spustila i kamera naše televizije. Tada smo prvi put snimili nekada nepoznatu jamu, a danas najveću i najposećeniju pećinu Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Zadnjih 10-15 godina možemo da kažemo da postoji tendencija rasta i da uvek brojimo oko 50-60.000 posetilaca. Resavska pećina je postala i turistička destinacija, i dovela je do izgradnje samog puta do Resavske pećine, i poboljšanja infrastrukutre i samog uzdizanja opštine Despotovac i turizma u Gornjoj Resavi - naglašava Slobodan Milošević, šumarski inženjer u JP "Srbija šume".

U Gornjoj Resavi turisti tek otkrivaju netaknutu prirodu, vodopade, pećine, i najveću prašumu koja se prostire na čak 37 hektara.

NETAKNUTA PRIRODA KOD DESPOTOVCA Izgradnja puteva povećava popularnost, ova pećina će uskoro biti pravi hit u Srbiji (FOTO) Shutterstock/Resavska pećina
 

Vinatovača je jedna od najstarijih prašuma u Srbiji, a za nju kažu da je samo za istinske ljubitelje prirode. U blizini nema naseljenih mesta, a od Despotovca dovde je deli 32 kilometra puta od čega čak 17 makadama. Međutim, u Vinatovaču je zabranjeno ući i ovo je jedina tačka dokle je televizijska ekipa mogla da stigne.

- Ovde stvarno nije taknuta priroda sigurno 250 godina. Stabla su velikih dimenzija, visina je čak i preko 40 metara. Ovo je po smesi čista šuma, i samo bukvi ima na ovom zaštićenom području - navodi Milošević.

Područje Resave i manastira Manasija, turizam vide kao razvojnu šansu. Iz opštine poručuju da znaju šta im sve nedostaje da tu priliku iskoriste.

- Smeštajni kapaciteti, prilazni putevi, nadamo se Voždu Karađorđu, brzoj saobraćajnici, auto-putu koji ide ka nama, nadamo se da će taj put dodatno da približi naše sadržaje potencijalnim posetiocima - ističe Nenad Jovanović, zamenik predsednika Opštine Despotovac.

Opština Despotovac po površini je među pet najvećih u Srbiji, a naseljena je tek trećina njene teritorije. U njoj živi oko 20 hiljada ljudi. Meštani veruju da je njihov kraj nepravedno zapostavljen i nadaju se da bolji turistički dani za Resavsku dolinu tek predstoje.

Evo kako doći od Beograda do Despotovca:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading