VREDAN TURISTIČKI POTENCIJAL OPŠTINE ZVEČAN Od tri česme hladne vode do lekovitih izvora nadaleko poznatih (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Opština Zvečan je definitivno iskoristila i stavila u funkciju vredan turistički potencijal koji ima.

VREDAN TURISTIČKI POTENCIJAL OPŠTINE ZVEČAN Od tri česme hladne vode do lekovitih izvora nadaleko poznatih (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Manastir Banjska

To su reka Ibar sa pritokama, termomineralne vode u Banjskoj, planina Rogozna i raznovrsna flora i fauna kao i kulturni potencijali i materijalno nasleđe, srednjovekovni grad Zvečan, srednjovekovni manastiri, manastir Banjska i manastir Sokolica, manastir Devine vode, nekoliko arheoloških lokaliteta i nematerijalno koje čine običaji, tradicija, pesme, igre i zanati koji su karakteristični za ovaj kraj.

Banjska je naselje u opštini Zvečan na Kosovu i Metohiji. Banjska je sada više zemljoradničko naselje nego zanatlijsko i trgovačko. Ono je s kućama oko prirodnih toplih izvora kod manastira Banjske.

Naselje je u sklopu brda Zabela, Rustova, Šančeva, Vučinjaka, Orlovca, Čunjkova, Sokolovice i Lojze, a između Banjske i sela Banjskog Suvog Dola je Smrdanski Krš. Manastir, posvećen sv. arhiđakonu Stefanu, podignut je na padini Šančeva, a niže njega izviru četiri topla izvora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

VREDAN TURISTIČKI POTENCIJAL OPŠTINE ZVEČAN Od tri česme hladne vode do lekovitih izvora nadaleko poznatih (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir Banjska

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vode 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U leto 1947. godine upotrebljavala su se dva zastarela i znatno oštećena kupatila. U naselju ima tri česme hladne vode, od kojih jedna izvire kod manastira a na dve je voda dovedena pomoću vodovodskih cevi. Jedna od česma bila je u manastirskom dvorištu, sada pustom, pa je spuštena u naselje.

Glavna topla i sumporovita voda izvire niže manastira i otiče nameštenim kanalima do kupatila u naselju. Muslimani su preko tople zemlje preko kanala sejali i rasađivali rasad povrća. Tako su dobijali povrće pre vremena, koje se inače ranije, pa i sada, mnogo negovalo u dolinskim naseljima Banjske prodavalo u banji, Mitrovici, Novom Pazaru a odskora i u industrijskom naselju Velikom Zvečanu. Između Vučinjaka i Pričešća u potesu Banjske je „majdan“ belog mramora, čiji se kamen upotrebio za zidanje manastira.

Ime naselja

Dok je Banjska bila u turskoj vlasti ona se tada, za razliku od naselja istog imena kod Vučitrna, nazvala Turska Banjska, tako se nazvala po muhamedanskom stanovništvu u njoj.

Postanak naselja

Naselje Banjska je jedno među najstarijim u našim oblastima. Na mestu današnje Banjske postojalo je još starije naselje, s crkvom u ruševinama, pre podizanja današnjeg manastira. Po Gračaničkoj povelji Banjska je postojala i kao naselje u vremenu kralja Uroša I (1243—1276): „I vide kra(le)vstvo mi jere beše Banska upisana v o(t)činje mi hrisovule“.

Kralj Milutin je na mestu ruševina stare crkve na izvorima toplih voda u Banjskoj podigao od 1313. do 1317. godine svoju zadužbinu, koju je posvetio arhiđakonu Stefanu. Uz podizanje manastira podizalo se i naselje neposredno do manastira, koje se spominje kao selo sa ljudima koji su bili zaposleni na manastirskoj zemlji.

Ostali podaci o Banjskoj

Po saopštenjima meštana neposredno pre oslobođenja Banjske 1912. godine u njoj je bilo 4 hana, 2 pekarnice, 1 mešovita trgovačka radnja, 2 mesarnice, 1 džamija u naselju, nekoliko hrišćanskih kuća, a u ograđenom manastirskom dvorištu bilo je 9 muslimanskih kuća,  koje su se pred oslobođenje porušile, jer su bile sklone padu, a stanovništvo ih je napustilo i raselilo se.

Hrišćansko groblje je na levoj strani reke, zapadno od napuštenog današnjeg muslimanskog groblja. Starije, sada napušteno, muhamedansko groblje je neposredno do mosta na levoj strani reke.

Tu ima nekoliko nadgrobnih „nišana“ od kamena.

Kako doći od Beograda do manastira Banjska pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading