MNOGI GA NAZIVAJU OSTROGOM U SRBIJI Veruje se da ovde bolesni ozdrave, a nesrećni pronađu mir! (VIDEO)

J. K.

16:11

Turizam 0

Po priči mnogih vernika, Sveti Roman zaista ispunjava sve dobronamerne želje.

MNOGI GA NAZIVAJU OSTROGOM U SRBIJI Veruje se da ovde bolesni ozdrave, a nesrećni pronađu mir! (VIDEO)
Printscreen

 

Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post odlaze zdravi iz manastira u blizini Aleksinca.

U južnoj Srbiji odavno vlada verovanje da se u manastiru Sveti Roman događaju čuda, a da svetac kome je posvećen ispunjava sve dobronamerne molitve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir Sveti Roman je jedan od najstarijih srpskih manastira za koje je vezano verovanje o ostvarenju svih želja. Mnastir se nalazi u blizini Aleksinca, a po priči mnogih sveštenih lica, nastao je još s početka 9. veka, što znači da je stariji i od Hilandara i od Žiče, Sopoćana, Gračanice i mnogih drugih.

Pošto mnogi podaci ne postoje o ovom svetom mestu ne zna se ni ko je sagradio prvobitno zdanje.

Sadašnja manastirska crkva, iako skromnog izgleda i veličine, nije originalno zdanje. Zbog Osmanlija i njihovih pohoda ovo je njeno drugo ili treće zdanje. Uprkos svim poteškoćama, uvek je zidana na istom mestu, iako je više puta rušena, odnosno iz temelja obnavljana.

Manastir je prvobitno izgrađen od kamena, ali je slično mnogim našim svetinjama bio rušen, paljen i pljačkan. Kako bi sprečili bahato ponašanje razbojnika koji su ulazili u crkvu na konjima, tada je odlučeno da svi ulazi budu veoma niski, što je ujedno i glavna karakteristika ovog zdanja.

Stolp ili Manastirski zvonik sa svoja dva zvona je veoma upečatljiva građevina, jedinstvena u celom Pomoravlju. Sazidan kompletno od kamena u tri nivoa, u prošlosti je služio za lečenje psihičkih bolesnika koji bi u svetom lečilištu boravili svega oko mesec i po dana.

Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama odlaze zdravi i isceljeni.

Svi koji posete manastir Svetog Romana imaju priliku da se poklone moštima ovog sveca i da mu se obrate za nebesku pomoć.

Posetiocima se preporučuje da s, najpre molitvom, a zatim i konzumacijom vode sa izvora za koji se veruje da je sveta, obrate Svetom Romanu za pomoć.

Po priči mnogih vernika, ova svetac zaista ispunjava sve dobronamerne želje, pa je samim tim “njegov dom” veoma popularan među turistima.

 

Manastir Sveti Roman  na mapi: 

 

 

BONUS VIDEO 

 

(Izvor: Kurir/opanak.rs)

 

Komentari(0)

Loading