OZIDANA BANJA SA LEKOVITOM VODOM Knez Miloš uvideo značaj i potencijal ovog mesta u Srbiji, datira iz rimskog doba!

J. K.

13:12

Turizam 0

Nedaleko od Smederevske Palanke u Istočnoj Šumadiji nalazi se prirodno lečilište zvano Banja Palanački kiseljak.

OZIDANA BANJA SA LEKOVITOM VODOM Knez Miloš uvideo značaj i potencijal ovog mesta u Srbiji, datira iz rimskog doba!
megalos.rs

 

Turističko-geografski položaj Palanačkog kiseljaka izuzetno je povoljan, jer je od glavnog grada Srbije, Beograda, udaljena svega osamdesetak kilometara i mnogi putevi vode do nje. 

Ozidana banja sa lekovitom vodom“ prvi je opis ove banje koji je načinio slavni turski putopisac Elvija Čelebija, davne 1719.godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema nekim izvorima govori se o iskorišćavanju prirodnih lekovitih faktora ovog područja još u vreme starih Rimljana. Poznato je da se naš slavni knez Milš Obrenović interesovao za sve banjske potencijale i mineralne lekovite izvore voda u našoj zemlji, te da je zahtevao stručne hemijske analize istih. 

Nakon što bi bila potvrđena lekovitost vode, knez Miloš bi ulagao u izgradnju nekih banja. To je slučaj i sa Banjom Palanački Kiseljak, naime davne 1834.godine, juna meseca, ova voda poslata je na analizu u Beč kod najvećih stručnjaka.

Svega četiri meseca kasnije stižu veoma značajni rezultati koji potvrđuju izrazito lekovit sastav vode. Hemijska ispitivanja sa takvim rezultatima dali su jak podsticaj da se glavni izvor na ovom području sredi. Inače ova ispitivanja u Beču 1834.godine, bila su prva ispitivanja, takve vrste, naših lekovitih voda u inostranstvu.

Otkrivena su i iskorišćena četiri izvora mineralne vode u Banji Palanački kiseljak. Najpoznatiji izvor nosi ime „Marko Leko“ po čuvenom hemičaru, rektoru Velike škole, predsedniku Crvenog krsta, akademiku Marku T. Leku. On je 1895.godine stručno proučavao kvalitet ovih voda, stoga su u njegovu slavu imenovali jedan od izvora.

Terapije i lečenja se odvijaju u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“, koja je opremljena savemenim medicinskim apraturama.  U okviru fizikalne rehabilitacije iskorišćava se termo mineralna voda iz bušotine Palanački kiseljak, koja se crpi sa zavidne dubine od preko devetsto metara. Terapije koje se sprovode u ovoj zdravstvenoj ustanovi su:

Fizikalna – kinezi terapija;
Hidro terapija (podvodna masaža);
Radna terapija;
Terapija promenljivim magnetnim poljem;
Elektro terapija;
Ultrazvučna terapijja;
Foto terapija;
Ručna masaža;

Mnogo je kulturno-istorijskih spomenika i kulturno-zabavnih manifestacija koje privlače posetioce u Banju Palanački kiseljak. U obilaske se može ići: u manastir Koporin, izgrađen za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, u kojem se nalazi mnoštvo prekrasnih fresaka; u Staru Čaršiju u kojem postoji Kamenita ćuprija, izgrađena u vreme austrijske okupacije 1730.godine, sačinjena od kamena koje je po legendi dopremano sa ruševina manastira kneza Lazara na Vidovoj vodi; na gradsko groblje gde je sagrađena crkva brvnara i to sredstvima Kneza Miloša u periodu oko 1830.godine… 

Palanački kiseljak na mapi: 

 

 

 

BONUS VIDEO 

(Izvor: banjeusrbiji.com)

Komentari(0)

Loading