ZA OVU BANJU SIGURNO NISTE ČULI Krasi je fenomenalna voda sa mineralnih izvora i jedinstvena okolina

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Izvore mineralne vode koristili su još Rimljani, a prvi sačuvani opis banje je Putopis iz 1719. godine gde turski putopisac Evlija Čelebija.

ZA OVU BANJU SIGURNO NISTE ČULI Krasi je fenomenalna voda sa mineralnih izvora i jedinstvena okolina
Printscreen

Banja Palanački Kiseljak je banja sa izvorom minerale vode, u jugoistočnom delu Smederevske Palanke. Smeštena je u parku površine 5 hektara na nadmorskoj visini od 103 metra.

Banjska voda pripada kategoriji natrijum-hidrokarbonatnih, ugljeno-kiselih hipotermi (12,5—15°C) i hipertermi (32—56°C). Koristi se u balneologiji za piće i kupanje i kao stona voda.

Godine 1896. započeto je uređenje banje kao lečilišta. Iste godine država je dala izvorišta na upravljanje i korišćenje organizaicji Crvenog krsta, u cilju lečenja u ratu obolelih vojnika i oficira. U toj funkciji je Banja bila sve do Drugog svetskog rata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Postoje četiri izvora mineralne vode, temperature 56°C. Kompleks banje uključuje i Opštu bolnicu „Stefan Visoki“ gde se lekovitom vodom i drugim tretmanima uspešno leče reumatske bolesti, postreumatska i postoperativna stanja, sterilitet, deformiteti kod dece i odraslih, neurološka oboljenja periferne oduzetosti, hronična kompenzovana oboljenja unutrašnjih organa i dr.

Printscreen
 

 

 

Terapija obuhvata: hidroterapiju, podvodnu i ručnu masažu, elektro i fototerapiju. Bolesnicima su na raspolaganju bazeni s lekovitom vodom, hibard-kade, čegvoročelične kupke, saune, sale za razne vidove elektro, foto, termo, kinezi i radne terapije.

Komentari(0)

Loading