KOMPOZITOR KAO SIMBOL JEDNOG GRADA Ovako i danas izgleda unutrašnjost rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca, odoleva zubu vremena i privlači posetioce u Negotin (FOTO)

J. K.

19:01

Turizam 0

Ukoliko vas put navede u Negotin, u samom centru ove opštine na istoku Srbije, dočekaće vas rodna kuća najvećeg i najznačajnijeg našeg kompozitora – Stevana Stojanovića Mokranjaca.

KOMPOZITOR KAO SIMBOL JEDNOG GRADA Ovako i danas izgleda unutrašnjost rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca, odoleva zubu vremena i privlači posetioce u Negotin (FOTO)
rina.rs

 

Tu je ovaj velikan načinio svoje prve korake, progovorio prve reči, ali i naučio prve muzičke taktove. Ova skromna građevina iz 19. veka danas je muzejski objekat koji ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Kuća je bila potpuno oronula, a sa restauracijom se započelo 1964. godine kako bi sačuvali uspomenu na jednog od najvećih građana koji su rođeni u Negotinu. U njoj se nalaze stvari koje su lično pripadale Mokranjcu, a neke smo na poklon dobili od njegovog sina”, rekla je  Vesna Janjić, vodič u Muzeju Krajine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada prođete kroz staru kapiju i zakoračite u dvorište u kom je potekao Stevan Stojanović Mokranjac, vreme vas vraća u devetnaesti vek. Muzejska postavka se nalazi na spratu i raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane.

Posetioci mogu videti klavir na kom je Mokranjac lično svirao, njegov radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, kao i stočić koji je dobio na poklon od turskog sultana. Na zidovima su porodični portreti koje je naslikala njegova supruga. U drugom delu kuće nalazi se ognjište koje je ostalo autentično, kao i trepezarijski pribor”, rekla je Vesna Janjić.

Stevan Stojanović Mokranjac u ovoj kući proveo je svoje prve godine, a zatim je otišao u druge gradove kako bi se školovao. Nakon Gimnazije u Beogradu, uz pomoć Prvog beogradskog muzičkog društva i uz državnu stipendiju, studije muzike je započeo u Minhebu 1879. godine, a nastavio i dovršio u Lajpcigu i Rimu. U Beograd se vratio 1887. godine i postao jedan od najvećih, jer je u istoriji srpske muzike njegovo ime ispisano zlatnim slovima.

Sećanje na Mokranjca i njegova dela itekako živi. Tome svedoči i veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva koji žele da vide i obiđu kuću u kojoj je rođen ovaj veliki umetnik. Godišnje ovde bude i oko dvadeset hiljada posetilaca”, istakala je Vesna Janjić.

Ispred kuće nalazi se i skulptura Stevana Stojanovića Mokranjca izlivena u bronzi, koju je izradio Nebojša Mitrić 1980. godine, a u čast ovog najvećeg srpskog kompozitora u njegovom rodnom Negotinu svake godine se održava festival “Mokranjčevi dani” koji predstavlja svojevrsan praznik muzike na kom učestvuju najpoznatiji izvođači iz Srbije i inostranstva.

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading