TRADICIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA Prelepi srpski grad kao čuvar tradicije i sećanja na čuvenog srpskog kompozitora

J. K.

15:15

Manifestacije 0

Misija Festivala jeste širenje i upoznavanje evropskih država sa srpskim muzičkim nasleđem i delima najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta Stevana Stojanovića Mokranjca.

TRADICIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA Prelepi srpski grad kao čuvar tradicije i sećanja na čuvenog srpskog kompozitora
Shutterstock

 

Po prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, saobraćajnim vezama, klimatskim karakteristikama, hidrografijom, uslovima za lov i ribolov i postojećim turističkim objektima, Negotinska krajina predstavlja izuzetno atraktivno područje.

O postanku Negotina ima više legendi. Po prvoj, u današnjem Malom selu naselio se neki Negota sa ženom Tinom, porodicom i stadima ovaca, jer je okolina bila bogata bujnom pašom, a okolo doline su se nalazile šume i šumarci. Oko njihovog mesta za ovce stvaralo se postepeno naselje i od njihovih imena Nego i Tina, nastalo je ime Negotin. Nego i Tina su kasnije formirali grad i u Makedoniji – Negotino.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Negotin je poznat kao rodno mesto našeg čuvanog kompozitora Stevana Mokranjca. Samim tim svakog septembra počev od 1966. godine u čast ovog velikana održavaju se „Mokranjčevi dani“.

TRADICIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA Prelepi srpski grad kao čuvar tradicije i sećanja na čuvenog srpskog kompozitora Shutterstock
 

 

Stevan Stojanović Mokranjac je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora. Rođen je u Negotinu 1856. godine, umro u Skoplju 1914. Njegove svetovne i duhovne horske kompozicije utkane su u kulturno i muzičko nasleđe naše zemlje i postale su deo istorije ali i svakodnevne muzičke prakse.

TRADICIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA Prelepi srpski grad kao čuvar tradicije i sećanja na čuvenog srpskog kompozitora Shutterstock
 

 

Čuvenih 15 Rukoveti, koje je autor komponovao od 1883. do 1909. godine – ubraja se među vrhunska dostignuća srpske muzike, a predstavljaju vrstu horskih svita inspirisanih folklorom različitih krajeva južnoslovenskog podneblja.

Početni deo festivala pretežno je obeležen folklornim manifestacijama. To je skup amaterskih foklornih grupa, koje su predhodno, kroz eliminatorna takmičenja po selima izborile čast da učestvuju u “Mokranjčevim danima” i da svojom svečanom povorkom kroz grad uveličaju njihovo otvaranje.

Na ovom Festivalu gostovali su i gostuju najpoznatiji izvodjači iz Srbije i sa prostora bivše SFRJ, ali i mnogi poznati svetski pijanisti i horovi. Natpevavanje horova je svojevrsna kruna “Mokranjčevih dana”. U okviru pratećeg programa Festivala odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri i izleti do turističkih destinacija Negotinske krajine.

Negotin na mapi: 

 
Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading