"AL' SE NEKAD DOBRO RADILO" U Bariču se nalazi fabrika "Prva Iskra" koja je bila zamajac razvoja ovog mesta sve do početka jugoslovenske krize (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:30

Turizam 0

U Bariču se nalazi fabrika "Prva Iskra" (osnovana 1938/1939. pod imenom „Vistad") koja je bila zamajac razvoja ovog mesta sve do početka jugoslovenske krize

"AL' SE NEKAD DOBRO RADILO" U Bariču se nalazi fabrika "Prva Iskra" koja je bila zamajac razvoja ovog mesta sve do početka jugoslovenske krize (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Barič

Barič je naselje u gradskoj opštini Obrenovac u gradu Beogradu. 

U Bariču se nalazi fabrika "Prva Iskra" (osnovana 1938/1939. pod imenom „Vistad") koja je bila zamajac razvoja ovog mesta sve do početka jugoslovenske krize.

vikipedija/Barič
 

Prirodni uslovi

Barič je naselje nadomak Beograda. Pripada opštini Obrenovac i udaljen je oko 4 km od njega. Pored naselja protiče reka Sava.

Istorija

Sve do kraja Drugog svetskog rata, Barič je sa Beogradom sa jedne strane i sa Valjevom sa druge strane povezivala železnička pruga uskog koloseka koja je u posleratnim godinama uklonjena. Delovi Bariča i danas nose nazive iz tog razdoblja: Barič-Rampa ili Barič-Stanica.

Do početka devedesetih godina Barič je bio poznat po vinogradima na brdu iznad Save. S obzirom na povoljan položaj (reka Sava, Barička ada, ušće Kolubare u Savu itd.) 70-ih godina 20. veka došlo je do značajnije stambene izgradnje uglavnom porodičnih stambenih kuća tako da Barič danas ima čitave delove koji su vikend-naselja.

Barič danas ima modernu telefonsku mrežu, vodovod, struju i, u pojedinim delovima, mrežu kablovske televizije. Takođe, Barič ima i savremen dom zdravlja izgrađen nakon bombardovanja 1999. godine, crkvu, osnovnu školu, obdanište i poštu.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Tu se nalazi ikonostas koji je do 1874. bio u Topčiderskoj crkvi, a radili su Dimitrije Jakšić, Jovan Stergević („moler Janja“) i Konstantin Lekić. Restauriran je 2013. godine.

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading