POSETITE BELU CRKVU Grad sa četiri imena, sedam jezera i 1001 neverovatnom pričom (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:46

Turizam 0

Omeđena Banatskim planinama i Deliblatskom peščarom, ušuškana u zagrljaju reka Dunav, Karaš i Nera, orošena Belocrkvanskim jezerima, na samom jugoistoku Banata nalazi se opština Bela Crkva, a u njoj i istoimeni grad bogate istorije.

POSETITE BELU CRKVU Grad sa četiri imena, sedam jezera i 1001 neverovatnom pričom (FOTO/VIDEO)
Lepote Srbije/J.K

Opština Bela Crkva svojom jedinstvenom turističkom ponudom, pre svega svojim simbolom – belocrkvanskim jezerima i rekama, iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, kako domaćih tako i stranih.

Lepote Srbije/J.K
 

Ovaj grad slovi za mesto za koji se vezuju mnogobrojne neverovatne priče, jedna od njih za koju malo ljudi zna svakako je to da je u ovom mestu na jugu Banata bila izgrađena prva pruga na Balkanu još davne 1856. godine.

Lepote Srbije/J.K
 

Čučuk Stana je deo svog života provela u Beloj Crkvi, gde se školovala. Opevana u narodnim pesmama kao supruga Hajduk Veljka, ostala je upamćena kao “žena ratnik”, neko ko je četiri puta bio ranjen u borbama za slobodu Srbije. 

Lepote Srbije/J.K
 

Poput rasutih bisera, Belocrkvanska jezera svojom lepotom mame posetioce. Svako od jezera poseduje neku svoju specifičnu čar; neko dolazi zbog skrivenih i mirnih plaža, neko radi provoda i dobre zabave , pecaroši zbog riba od " dva metra" surferi i jedriličari radi vetra za kojim večito čeznu....

Lepote Srbije/J.K
 

Zbog 7 jezera, Belu Crkvu zovu grad jezera. Godine 1904. počelo je iskopavanje i eksplotacije šljunka na području Bele Crkve. Vađenjem šljunka za industrijsku potrebu nastala su veštačka jezera, sada predstavljaju jednu od glavnih atrakcija opštine.

Lepote Srbije/J.K
 

Osim belocrkvanskih kupališta turisti imaju mogućnost da posete i spomenike kulture u Beloj Crkvi, koji su izuzetno očuvani. Pre svih, pravoslavna crkva Sv. Petra i Pavla, rimokatolička Sv. Ane, ruska Evangelista Jovana Bogoslova i rumunska pravoslavne crkva, vidikovac “Tri krsta” i Gradski park izgrađen davne 1840. godine, sa Muzičkim paviljonom, centralnim mestom za manifestacije i okupljanja.

Lepote Srbije/J.K
 

Odmah iznad starog gradskog jezgra uzdiže se vidikovac “Tri krsta” sa jedinstvenim pogledom na Belu Crkvu i okolinu. Nekako se poklopilo da se ovaj najlepši vidikovac nalazi na istom mestu gde i stratiš te gde su okupatori tokom Drugog svetskog rata streljali veliki broj Srba.

U Beloj Crkvi se nalazi Gradski muzej iz 1877. godine, najstariji u Vojvodini, a u zbirkama se baštini oko 2000 predmeta koji su kategorisani kao kulturno dobro.

Lepote Srbije/J.K
 

Stalna muzejska postavka je smeštena na spratnom delu objekta sa osnovnom temom istorije grada Bele Crkve i njenim značajem u okruženju. Postavka oslikava vremenski period boravka stanovništva na prostoru Bele Crkve od neolita do Drugog svetskog rata, sa posebnim akcentom na period Banatske vojne granice i pitanjem ruske emigracije u Beloj Crkvi. Kroz stalnu postavku posetioci se upoznaju sa istorijom grada, ali i duhom života u Beloj Crkvi. Muzej je za posetioce otvoren od ponedeljka do petka od 8 do 21 čas, kao i subotom od 18 do 21 čas.

Lepote Srbije/J.K
 

Za one koji odluče da ovog leta posete Belu Crkvu, na raspolaganju su im tri dobro opremljena kampa na samim jezerima sa svom potrebnom infrastruktrom za komforan višednevni boravak, a smeštaj se može naći i u privatnim kućama i apartmanima u samom mestu i okolini.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Bela crkva na mapi:

 

 

 

 

Komentari(0)

Loading