SRPSKO SELO KOD SMEDEREVA KRIJE MRAČNU TAJNU Ovo mesto nosi najtužnije ime, kada čujete kako je nastalo naježićete se! (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Srbija je puna naselja i sela koja nose neobična imena, ali jedno mesto kod Smedereva posebno se ističe po nazivu, ali i tužnoj priči o nastanku tog imena.

SRPSKO SELO KOD SMEDEREVA KRIJE MRAČNU TAJNU Ovo mesto nosi najtužnije ime, kada čujete kako je nastalo naježićete se! (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Udovice pripadaju Podunavskom okrugu i jedno su jedno od starijih naselja u Srbiji o čemu svedoče tragovi koji datiraju još iz rimskog doba.

Prema poslednjem popisu u ovom mestu živi manje od 2000 stanovnika, a kraj je poznat po voćarstvu.

Iako iz Udovica dolaze najbolje breskve i jabuke, za ovo naselje vezuje se strašna legedna u koju njeni stanovnici i danas veruju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Legenda o nastanku imena

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, prema narodnom verovanju ovde je nekada postojalo selo Podgorica, ali je despot Vuk Grgurević Branković – Zmaj despot Vuk, odlučio da kazni seljake koji su prikrili Turčina Albega, pa je njih 60-70 javno pogubio.

 

 

Nakon pogubljenja u selu su ostale samo udovice, i tako je naselje dobilo ime.

Međutim, prema priči starih meštana današnje Udovice nisu na mestu na kom je bilo selo Podgorica, već se nalazi između stare Podgorice i sadašnjih Udovica. Nekada je tu postojao manastir Kokora, a danas se mogu videti tragovi temelja i groblja.

Postoji i druga legenda o nastanku imena ovog naselja, a predanje kaže da su svi meštani išli na pečenje kod žene koju su zvali Udovica, pa je tako i nastalo ime koje se i danas dan zadržalo.

SRPSKO SELO KOD SMEDEREVA KRIJE MRAČNU TAJNU Ovo mesto nosi najtužnije ime, kada čujete kako je nastalo naježićete se! (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

U aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka spominju se Udovice. Davne 1818. godine selo je brojalo 25 kuća. Trideset godina kasnije, u selu je bila 51 kuća, a prema popisu iz 1921. godine ovde je živelo 1.097 stanovnika.

Danas, prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Udovicama živi 1837 duša.

Iako su za naziv Udovica vezane samo legende i narodna verovanja, zvanični istorijski podaci ne ukazuju na konkretan razlog zbog kog je smederevsko selo dobilo ovakvo ime.

 

 

Izvor: kurir, informer

Komentari(0)

Loading