IMALI VODOVOD PRE PARIŽANA Vetrenjača iz 20. veka je simbol sela i služi za vodosnabdevanje Šušare kod Vršca (VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Malo južnobanatsko selo Šušara, koje se nalazi na obodu Deliblatske peščare, poznato je kao mesto u kome se nalazi jedno od najvećih lovišta na fazane u Evropi, ali malo ko zna da je ovo selo blizu Vršca imalo vodovod pre Pariza.

IMALI VODOVOD PRE PARIŽANA Vetrenjača iz 20. veka je simbol sela i služi za vodosnabdevanje Šušare kod Vršca (VIDEO)
Printscreen/Youtube

O tome svedoči vetrenjača iz 1903. godine, koja je 2012. godine u potpunosti rekonstruisana, pa je pored muzejske, dobila i upotrebnu vrednost.

Davne 1900. godine, donacijom austrougarske carevine, za novonastalo naselje Šušaru bila je naručena vetrenjača u Drezdenu, za koju su pojedini delovi, kažu neki spisi, izgrađeni u Ajfelovoj radionici u Parizu. Tada je bilo potrebno čak dve godine da se vetrenjača i delovi montiraju i stave u pogon, kako bi se koristila za vodosnabedanje.

IMALI VODOVOD PRE PARIŽANA Vetrenjača iz 20. veka je simbol sela i služi za vodosnabdevanje Šušare kod Vršca (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Vetrenjača je puštena u rad 1. avgusta 1905. godine, kada je prvi put puštena voda u vodovodne cevi, koje i danas koristimo. Prema nekim dokumentima, Pariz je dobio vodovod 1927. godine, tako da sve ovo što mi propagiramo, nisu samo prazne priče - kaže Mihalj Feher, meštanin Šušare.

Nakon što je vetrenjača punih pet decenija bila van funkcije, danas je sve isto kao 1903. godine. Konstrukcija, stari dizel-motor i sva prateća oprema. I sve radi, zahvaljujući projektu revitalizacije. A umesto da samo bude muzejski eksponat na otvorenom, ova stoletna vetrenjača će biti glavni pokretač sistema za navodnjavanje u ovom delu Deliblatske peščare.

- Pokušali smo da ovim primerom pokažemo da je budućnost naše zemlje i našeg regiona u proizvodnji alternativne energije - dodao je Jovan Kolar, član Opštinskog veća za ruralni razvoj.

Meštani se nadaju da će ovaj muzejski eksponat upotpuniti turističku ponudu ovog malog ruralnog mesta, koje je dobilo sertifikat poželjne turističke destinacije.

 

 

Izvor: novosti

Komentari(0)

Loading