SRPSKA SVADBA ATRAKCIJA ZA KINESKE TURISTE Piletina i čajevi umesto svadbarskog kupusa i rakije, bez matičara, ali sa svim srpskim običajima (VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Sve više Kineza dolazi u Gostoljublje, turističko etno selo, kod Kosjerića, da bi se venčali na tradicionalni srpski seoski način.

SRPSKA SVADBA ATRAKCIJA ZA KINESKE TURISTE Piletina i čajevi umesto svadbarskog kupusa i rakije, bez matičara, ali sa svim srpskim običajima (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Svadbe bez matičara, ali sa svim srpskim običajima, ideja su Željka Sredića iz Gostoljublja.

Želja mu je bila da sačuva običaje stare srpske svadbe, te se obratio svim udruženjima u Kosjeriću i turističkoj agenciji. Oni su rado prihvatili i tradicionalna srpska svadba je postala turistička ponuda u agencijama koje rade za kinesko tržište.

"Ideja je da Kinezima dočaramo srpsku svadbu sa svim običajima, ali da i oni u njoj učestvuju," kaže Željko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mladić ni 25 godina, a već se deset puta ženio 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kinezi - turisti dolaze u grupama od 16 do 32 osobe. "Kada dođu kod nas, prvo se dogovaramo, delimo uloge i objašnjavamo pravila. Odabiraju se mlada i mladoženja, a ako nemaju mladoženju, onda mi ovde imamo momke za to. Tako su se neki, iako nemaju ni 25 godina, ženili i više od pet puta sa Kineskinjama, a jedan mladić ima čak desetak. Imaće ih još toliko u narednom periodu. Ti mladići, naše "mladoženje" su uglavnom studenti", kaže Željko.

Posle odabira mlade i mladoženje, deli se uloga čauša, devera, a svatovima se daju srpske nošnje.

"Kinsekinja koja se prijavi za mladu ide sa jednom grupom u kuću, a druga grupa ide u mladoženjinu kuću. Mladu u nošnju ili venčanicu, šta odabere, oblače deveruše, a to su dve do tri Kineskinje i dve do tri naše devojke. Za to vreme iz mladoženjine kuće kreću svatovi. Pešače oko pola kilometra, prati ih muzika. Uglavnom dva harmonikaša i pevaju se svadbarske pesme. U stvari žene iz KUD-a pevaju izvorne pesme", pojašnjava Željko. 

 

Kineske mlade je često sramota da poljube mladoženju

Da bi ušli u mladino dvorište, treba prvo da iz puške obore jabuku (umesto puške pukne petarda). Poštuju se i pravila "kupovine" mlade. Zatim, mlada izlazi iz kuće, oprašta se sa roditeljima, poljubi mladoženju u obraz.

"Ove kineske mlade je često sramota da poljube mladoženju. Nakon poljupca ide se do česme, mlada se umije i razbije čašu. Kočijom mladoženja vodi mladu svojoj kući. Za to vreme barjaktari, ako su im deveruše ukrale barjake, moraju da ih otkupe. Pred mladoženjinom kućom mlada baca sito i jabuku, a u kuću ulazi preko puške i ispod ruke. I na kraju se lomi prijateljski kolač, kreće ručak i igraju se kola. Imamo ovde dva naša lokalna harmonikaša koji odlično sviraju", kaže Željko.

Piletina i čajevi umesto svadbarskog kupusa i rakije 

Ručak se uglavnom sastoji od sarmica, piletine, salate, voća, piju se voćni sokovi i čajevi. To nije baš po srpskom običaju, ali gostima iz Kine ne prijaju svadbarski kupus, domaća pogača ili sir, što su im do skoro služili, a i rakija im je mnogo jaka.

Željko je dodao da Kinezima više znači gestikulacija, akcija, nego tekst i reči, jer sve to bi bilo teško prevesti na njihov jezik. Kineski turisti za ovakav užitak od dva do tri sata plaćaju po 25 evra.

Izvor: agroklub

Komentari(0)

Loading