PRVO KELTSKO SELO U REGIONU Kompleks je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen je pre svega deci (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Posetiocima Keltskog sela dobrodošlicu pružaju kostimirano osoblje i stručni vodiči koji svojom pričom upotpunjavaju celokupan doživljaj. Takođe, posetioci mogu učestvovati u brojnim radionicama i uživati u različitim sadržajima na otvorenom.

PRVO KELTSKO SELO U REGIONU Kompleks je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen je pre svega deci (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Keltsko selo je tematski turistički kompleks smešten u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, na ulasku u grad iz pravca Novog Sada. Inspirisan životom Kelta na ovim prostorima pre oko 2300 godina, kompleks je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen je pre svega deci. Unutar visokom, drvenom ogradom opasanog kompleksa nalazi se nekoliko tipova keltskih kuća, pokrivenih trskom i napravljenih od drveta i blata, koje predstavljaju autentična keltska domaćinstva i zanatske radionice. U jednoj od kuća smešten je i mini muzej sa interesantnim eksponatima, baziranim na materijalnim ostacima keltskog plemena Skordisci na području Srema.

Kelti su indoevropski narod koji se još u kameno doba većinom naseljavao između sadašnje Francuske i Češke (bilo ih je i na Balkanu) u severnoj Srbiji i Slavoniji. Keltsko pleme Skordisci je osnovalo grad na mestu današnjeg Beograda koji su nazvali Singidunum ili Singidunos što u prevodu najverovatnije znači grad Singa pošto dun na keltskom znači grad, tvrđava. Pod pritiskom Germana bili su prinuđeni da se pomeraju ka zapadu i jugu (Britanija, sev. Španija, sev. Italija, zap. Francuska). Na prvi pogled izgleda čudno da su Kelti stalno ratovali jedni protiv drugih i nikada nisu mogli da se ujedine. Ipak, mora ce uzeti u obzir da, verovatno o pojmu keltske nacije nisu bili ni svesni. Kelti su živeli u malim seoskim zajednicama. Radije su se bavili stočarstvom nego zemljoradnjom. U borbi su bili vrlo hrabri, ali nisu umeli da se bore po uputstvima. Kada bitka počne svaki Kelt bi se borio sam za sebe. Keltska civilizacija održala se do danas u Irskoj, Škotskoj, Bretanji, Velsu, delimično u Kornvolu i na ostrvu Man.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Druidi su bili sveštenička klasa u zajednicama starih Kelta, koji su obitavali u većem delu zapadne Evrope, severno od Alpa kao i na Britanskim ostrvima. Svako pleme Kelta i Gala imalo je druida, koji je obavljao dužnosti sveštenika, sudije, iscelitelja i učitelja.

PRVO KELTSKO SELO U REGIONU Kompleks je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen je pre svega deci (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

Druidi su bili politeisti, ali su puno pažnje posvećivali i elemetima prirode, kao što su Sunce, Mesec i zvezde, tražeći u njima „znakove“. Takođe su poštovali hrast, izvesne šumarke, vrhove određenih brda, kao i neke potoke, jezera i vrste biljaka - praktikovali su izvesne oblike animizma. Vatra je smatrana simbolom nekoliko božanstava i bila je povezana sa Suncem i pročišćenjem.

Galerija slika sela: keltskoselo.rs

Komentari(0)

Loading