OD NAJSTARIJE CRKVE, MUZEJA HLEBA, DO OBEDSKE BARE Idealna mesta za izlet na 40 kilometara od Beograda

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Ako vam treba ideja za izlet, evo jedne, odnosno više njih.

OD NAJSTARIJE CRKVE, MUZEJA HLEBA, DO OBEDSKE BARE Idealna mesta za izlet na 40 kilometara od Beograda
Lepote Srbije/K.R.

 

Toliko je lepih i skrivenih mesta u Srbiji, idealnih da se sedne u auto i napravi izlet. Predlažemo opštinu Pećinci u Južnom Sremu, udaljenu svega četrdesetak kilometara od Beograda i blizu auto-puta.

"Od zemlje preko hleba do neba” ‒ ideja je kojom se vodio slikar Slobodan Jeremić Jeremija, osnivać i vlasnik jedinstvenog Muzeja hleba koji se nalazi u samom mestu Pećinci.

Kolekcija sadrži oko 2.000 eksponata, alatki, oruđa i drugog pribora za preradu žita i mešenje hleba, prikupljenih širom Srbije. Poslušajte zanimljive priče, naučite narodne običaje, zavirite u kuhinje nekadašnjih vrednih domaćica i njihove tepsije i saznajte kakve su hlebove mesile za praznike i razne obrede: zakončiće, mladenčiće, kovržnjake...

Lepote Srbije/K.R.
 

U selu Ogar "živi" najstarija Sremica, bela kućica s kraja 18. veka, koju najviše voli jedna roda, pa se svake godine vraća u svoje dvospratno gnezdo.

Nekadašnja bogataška kuća, a danas nazvana Aksentijev kućerak, sagrađena je od pletera i blata, s temeljima od drvenih greda i zanimljivim detaljima na krovnoj konstrukciji.

Unutrašnjost još uvek krasi očuvani autentični nameštaj nekadašnjeg gazde Aksentija.

Kupinovo je lepo etno-selo pokraj Obedske bare, na nekadašnjoj austrougarsko-turskoj granici krije ostatke starog utvrđenja Kupinik, koje se prvi put pominje u 14. veku.

Printscreen/Youtube/BalkantripTV/Kupinik
 

Meštani se ponose i najstarijim pravoslavnim hramom u Vojvodini, Crkvom Svetog Luke iz 15. veka, čiji je ktitor bio despot Đurađ Branković.

Tik uz njene zidove nalazi se prelepo dvorište sa etno-kućom porodice Putnik, koja je svake godine mesto susreta slikara na likovnoj koloniji.

Poseta ovom kraju ne bi trebalo da prođe bez obilaska Obedske bare. Ovo je drugo zvanično zaštićeno prirodno dobro u svetu i pravi je biser prirode. Nastalo je lutanjem i izlivanjem reke Save.

Nastala su dva meandra, gde se smestio jedinstveni eko-sistem, utočište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Možete veslati čamcem, voziti katamaranom ili jednostavno uživati u prirodi i posmatranju ptica močvarica sa osmatračnice uz pomoć specijalnih dvogleda.

Ovde su svoje stanište našli i vremešni hrastovi lužnjaci i bele topole. 

Svi ljubitelji bicikala mogu obići kompleks na dvotočkašima po dvema uređenim stazama.

Evo kako stići od Beograda do Pećinaca:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading