DIONIS SE NEKADA UMIVAO U OVOJ PEĆINI Važi za jednu od najlepših na Balkanu, procene su da je nastala pre više od 2 miliona godina (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

U ta davna vremena kad je Dionis bio ovde i kada su ga čuvale niške vile Nise one su mu pripremile dve kadice za jutarnje umivanje.

DIONIS SE NEKADA UMIVAO U OVOJ PEĆINI Važi za jednu od najlepših na Balkanu, procene su da je nastala pre više od 2 miliona godina (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Cerjanska pećina nalazi se na 14 km od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. 

DIONIS SE NEKADA UMIVAO U OVOJ PEĆINI Važi za jednu od najlepših na Balkanu, procene su da je nastala pre više od 2 miliona godina (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

Pećina otkriva predivan podzemni svet satkan od kanala, hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m , kao i bogatstvo pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova. Heliktiti koji su ovde pronađeni predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Pećina je pod zaštitom od 1955. godine. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije. Specifičnost ovog zaštićenog, prirodnog dobra predstavljaju i različite vrste slepih miševa iz roda potkovičara kao i dugoprsti večernjak (Myotis capaccinii), mali mišouhi večernjak (Myotis oxygnathus) i dugokrilni ljiljak (Miniopterus schreibersii). Posebno mesto u živom svetu pećine zauzima vatreni daždevnjak (Salamandra salamandra) koji se nalazi na listi strogo zaštićenih divljih vrsta životinja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Prema procenama geologa, ova hidrološki aktivna pećina nastala je pre više od 2 miliona godina. Interesantno je da kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela je 6025 m.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nazivi pećine:

Cerjanska pećina — zvanični naziv pećine

Provalija — lokalni naziv, prema nazivu rečice koja ponire u pećinu
Cerjanka — naziv koji su dali prvi istraživači iz Speleološkog odseka Planinarskog saveza Beograda

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading