SIMBOL SAVRŠENSTVA I CELOVITOSTI Sastoji se od sedam čeličnih diskova, nejednake veličine i predstavlja svetlosnu žižu tri grobnice oko njega

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Forma kruga, simbola savršenstva i celovitosti od pradavnih vremena, ovde je blago deformisana, čime autor pokazuje da je život na ovom mestu 21. oktobra 1941. godine bio daleko od tog savršenstva. I svaki od krugova predstavlja streljane ljude u padu.

SIMBOL SAVRŠENSTVA I CELOVITOSTI Sastoji se od sedam čeličnih diskova, nejednake veličine i predstavlja svetlosnu žižu tri grobnice oko njega
Shutterstock

Spomen-obeležje naroda Hrvatske (Krugovi) se nalazi u Spomen kompleksu Spomen-park Kragujevački oktobar, poklon je Socijalističke Republike Hrvatske iz 1981. godine. Rad je srpskog vajara Vojina Bakića i arhitekata Josip i Silvana Sajsl.

Shutterstock
 

 

Spomen-park „Kragujevački oktobar“, predstavlja spomen-kompleks podignut u znak sećanja na nedužne žrtve Kragujevačkog masakra koji su počinili pripadnici Vermahta 21. oktobra 1941. godine. Tog dana nemački okupatori su u Šumaricama streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola i šegrta koji su već radili, kao i 15 dečaka, čistača obuće, od 12 do 15 godina starosti. Prema podacima istoričara i kustosa muzeja, pokojnog Staniše Brkića, koje je naveo u svojoj knjizi „Ime i broj“ iz 2007. godine, tog dana je streljano 2.796 lica (2381 u Kragujevcu i 415 u okolnim selima).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara, a oko njega vodi kružni put dužine 7 km koji ide ka dolinama Erdoglijskog i Sušičkog potoka gde su se streljanja i odvijala. U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika (iako je prvobitno planirano da ih bude 30) podignutih na humkama streljanih. Prvi od njih, nazvan „Spomenik bola i prkosa“ podignut je 1959. godine, dok je poslednji „Spomenik prijateljstva“ sagrađen 1994. i predstavlja poklon parku od strane gradske administracije rumunskog grada Ploeštija.

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading