PRAVA RIZNICA PEĆINSKOG NAKITA I STECIŠTE SLEPIH MIŠEVA Pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka tražilo spas od Turaka

J. K.

17:01

Turizam 0

25 vrsta insekata, predmeti stari 40.000 godina i kvarc bili su sakriveni u Hadži Prodanovoj pećini.

PRAVA RIZNICA PEĆINSKOG NAKITA I STECIŠTE SLEPIH MIŠEVA Pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka tražilo spas od Turaka
Printscreen

 

Na samo sedam kilometra od centra Ivanjice, u selu Raščići, skrivena u steni nalazi se Hadži Prodanova pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka, tražilo spas od Turaka.

Karađorđev vojvoda Hadži Prodan Gligorijević na ovom mestu je skrivao svoje ustanike, pa se srpski narod u želji da preživi krio među hladnim stenama. Izuzetno uzak ulaz nije dozvoljavao neprijatelju da ih pronađe i odvede u ropstvo. U pećini su provodili dane, jeli šta su imali, ali i kovali planove, pa odatle išli u dalju borbu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlada Spasic (@spale87)

Ova pećina svrstava se u malobrojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu, a do sada su arheolozi istražili prvih četiri stotine metara. Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz ove pećine je u dragačevskom selu Kotraža, ali još niko je nije prepešačio do kraja.

Kad se prođe prvi hodnik dužine od 400 metara, nailazi se na veliku dvoranu u kojoj se može videti sjajan pećinski nakit, stalaktiti i stalagniti. Deo je oštećen jer su posetioci ulazili i ložili vatre, pravili proslave, pa čak i dočeke novih godina i rođendane.

Ostalo je dosta gareži. Visina dvorane je preko 16, a u nekim delovima i preko 20 metara. I dok u pećinima uglavnom imaju do dve vrste slepih miševa, u Hadži-Prodanovaj ima oko šest, od čega su tri endemske vrste i nema ih na drugim mestima.

Povodom namere da se obnovi crkva Svetog arhangela Mihaila koja se nalazi ispred pećine, 2003. godine započela su zaštitna iskopavanja, a tom prilikom na samom ulazu otkriveni su ostaci praistorijske keramike i pleistocenske faune. Istraženo je pet horizonata, u kojima su pronađeni ostaci pećinskog medveda, vuka, kozoroga i raznih glodara i ptica. Većina paleolitskih nalaza otkrivana je na platou ispred pećine.
 

Hadži-Prodanova pećina na mapi: 

Komentari(0)

Loading