"NEDALEKO OD REKE RASINE..." Najlepša zadužbina kneza Lazara i pridvorska crkva u njegovom Kruševcu

M. M.

11:00

Turizam 0

Crkva Svetog Prvomučenika Stefana, poznatija kao Lazarica, nalazi se u centru današnjeg Kruševca, a podigao ju je, najverovatnije između 1377/1378. i 1380. godine, knez Lazar (1371 — 1389), kao pridvornu crkvu (ranije su postojala mišljenja da je reč o manastirskoj crkvi) svoje novosagrađene prestonice, Kruševačkog Grada.

"NEDALEKO OD REKE RASINE..." Najlepša zadužbina kneza Lazara i pridvorska crkva u njegovom Kruševcu
Printscreen

Crkva, zajedno sa Ravanicom, predstavlja svojevrstan početak Moravskog stila i pripada građevinama sažetog tipa. Crkva manastira Kozija podignuta je odmah potom i u izvesnom smislu je kopija ove crkve, po svemu sudeći delo istih majstora.

Ona je prvi objekat u Srbiji koji je doživeo stručnu restauraciju i konzervaciju, što je obavljeno u periodu od 1904. do 1908. godine, pod rukovodstvom arhitekte Pere J. Popovića. Pre njega, crkva je, nakon oslobođenja grada od Turaka, tokom 19. veka doživela nekoliko amaterskih obnova.

Zaštitni radovi na arhitekturi crkve i konzervacija njenog ikonostasa, iz sredine 19. veka, je obavljena 1989. godine, a čitav objekat se danas pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema dosadašnjim istraživanjima, crkva nije bila živopisana sve do sredine XVIII veka. Tada je zograf Andra Andrejević sa svojim ljudima oslikao crkvu, između 1737. i 1740. godine, ali su do danas opstali samo fragmenti njihovog rada.

Crkveni ikonostas potiče iz 1844. godine i danas je sačuvan u potpunosti. Njegov autor je najverovatnije bio slikar Živko Pavlović (deda Milene Pavlović-Barili), a konzerviran je 1989. godine.

Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading