SREDNJOVEKOVNA PRESTONICA SRBIJE Ovde se nalazio dvor i pridvorska crkva kneza Lazara

M. M.

13:30

Turizam 0

Grad je nakon pada u turske ruke dobio ime Aladža Hisar tj. Šaren grad.

SREDNJOVEKOVNA PRESTONICA SRBIJE Ovde se nalazio dvor i pridvorska crkva kneza Lazara
Prinntscreen youtube

 

Nakon smrti moćnog cara Dušana, mnogi oblasni gospodari su iskoristili slabost Dušanovog naslednika Uroša Nejakog za svoje lične interese. Na zalasku moći nekada najveće države na Balkanskom poluostrvu, nekoliko novonastalih državica su ojačale i postale centri okupljanja Srba.

U toku tri Morave nastala je teritorija koje će u istoriji biti poznatija kao zemlje kneza Lazara. Središte Lazareve države se nalazilo na obalama reke Rasine, u Kruševcu. Prvi pomen Kruševca je iz 1387. godine u potpisu jedne povelje u kojoj stoji „u slavnome gradu gospodstva mi Kruševcu“.  Grad je nakon pada u turske ruke dobio ime Aladža Hisar tj. Šaren grad, zbog šarolikog materijala od kojeg je građen.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Крушевац 📷 (@krusevac_official)

Od nekadašnjeg utvrđenja u kome se nalazio Lazarev dvor ostale su ruševine donžon kule, a u srcu ruševina se nalazi zadužbina kneza Lazara. Poznatija kao Lazarica, crkva Svetog prvomučenika Stefana, sagrađena je najverovatnije između 1377/1378 i 1380. u vreme kada je zidano utvrđenje Kruševac.

Za Lazaricu se dugo smatralo da je manastirska crkva, a uz Ravanicu predstavlja prve primere tzv. moravkse škole graditeljstva. Prema istraživanjima crkva nije živopisana do 18. veka kada je zograf Andra Andrejević sa svojim ljudima oslikao delove unutrašnjosti. Od njihovih radova, odrađenih između 1737. i 1740. godine, nije ostalo mnogo. Crkveni ikonostas potiče iz 1844. godine i danas je sačuvan u potpunosti.

Zaštitni radovi na arhitekturi crkve i konzervacija njenog ikonostasa, iz sredine 19. veka, je obavljena 1989. godine, a čitav objekat se danas pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Касиопеја (@kasiopeja011)

 

Komentari(0)

Loading