"ČESMA I ŠOLJICA" Fontane su najpopularnija obeležja gradova, a u Beogradu ih ima više od 40

Lepote Srbije

21:30

Turizam 0

Fontana „Česma i šoljica“ nalazi se na opštini Čukarica - Banovo brdo, u Požeškoj ulici kod škole OŠ „Josif Pančić“. Fontana je renovirana 2011. godine.

"ČESMA I ŠOLJICA" Fontane su najpopularnija obeležja gradova, a u Beogradu ih ima više od 40
Printscreen/Facebook

Pozitivnu energiju i lepotu žubora vode poznaju i priznaju sve kulture i religije, pa su fontane najpopularnija obeležja gradova, od njihovog nastanka do danas. Fontane u Beogradu su, baš kao i parkovi, tačke kontakta sa elementima prirode, zone boljeg vazduha, prijatnog opuštanja, predaha.

Fontane u Beogradu u svemu su pratile istoriju grada. Nastajale su po uzoru na najbolje tradicije, od starorimskih, preko orijentalnih, do modernih, a zatim su, na žalost, nestajale u bunama, prevratima, revolucijama.

Gradske javne fontane u kojima uživamo danas, a ima ih više od 40, potiču uglavnom iz druge polovine dvadesetog veka. Neke su umetnički oblikovane i nose potpis poznatog vajara, druge su jednostavni bazeni za vodoskocima svežine, ali su sve, ne zaboravimo, najpre fontane, sa specifičnom mikroklimom.

Poznato je da sudaranje kapljica vode stvara negativne jone koji blagotvorno deluje na organizam, pa je boravak pored fontane lekovit, a posmatranje vode, dokazano je, snižava krvni pritisak, umiruje, umanjuje stres.

Izvor: danubeogradu.rs, beogradskevesti.info

Komentari(0)

Loading