SOKOBANJA - ZELENO SRCE U SRBIJI Doktorka iz ove prelepe banje govori o značaju iste po zdravlje ljudi, posebno je dobra za ova oboljenja!

J. K.

19:11

Turizam 0

Za Sokobanju se sa pravom može reći da je gospodar banjskog turizma u Srbiji i da je srpska kraljica turizma.

SOKOBANJA - ZELENO SRCE U SRBIJI Doktorka iz ove prelepe banje govori o značaju iste po zdravlje ljudi, posebno je dobra za ova oboljenja!
Foto: J. K.

 

Danas, u vremenu tehnološkog procvata i virtualne (ne)stvarnosti gde se sve više odvajamo od prirode počeli smo da osećamo koliko nam ona zapravo nedostaje i koliko nam je potrebna. Sokobanja sa svim lepotama reljefa, lekovitim vodama, ružom vetrova, biljnim i životinjskim svetom pruža nam mogućnost da ispunimo iskonsku potrebu za boravkom u prirodi na način koji će nas osvežiti pa čak i izlečiti.

Čist vazduh, kvalitetne termalne vode, mnoštvo parkova su idealno mesto za lečenje plućnih bolesti, reumatska oboljenja, nervno obolele osobe, a pogotovo se preporučuje za odmor i rekreaciju. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Turizmom se Sokobanja bavi punih 180 godina a u zadnjih desetak godina se razvija velikom brzinom zbog priliva zdravog kapitala i izgradnjom akva parka Podina wellness centra, tako da pored zdravstenog turizma sa stopostotnim uspehom u lečenju Soko Banja ima i rekreativno komercijalni turizam. Smeštaj u hotelima, privatnim vilama i apartmanima, banja pod Ozrenom beleži iz godine u godinu veliki porast broja noćenja po jednoj turističkoj sezoni.

Lekoviti izvori voda u Sokobanji imaju jako izraženu radioaktivnost a ukupno je šest glavnih izvora ove vrste. Njihova temperature se kreće u rasponu od 28 do 45°C. Kako je prisustvo radioaktivnih gasova u Sokobanji izraženo, svako od gostiju će osetiti efekte blage inhalacije, što ispoljava pozitivan efekat na ceo organizam.

U indikacije za boravak u Sokobanji spadaju bolesti poput: bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, pneumokonioze, psihoneuroze, lakši oblici povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, hroničnih ženskih bolesti, anemije, iscrpljenosti organizma i drugih. U kontraindikacije spadaju oboljenja poput: aktivne i početne tuberkuloze, teskih srčanih mana, zaraznih bolesti.

Za portal "Lepote Srbije" o termalnim vodama i njihovom značaju po zdravlje ljudi govorila je Prim. dr Gordana Vidanović iz Sokobanje: 

Lekovite radioaktivne vode mogu se primenjivati u lečenju na različite načine od kupanja i pijenja do stavljanja obloga i inhaliranja u inhalatorijumima. Ipak najzastupljeniji način korišćenja ovih izvora je svakako kupanjem u njima, posebno tokom leta kada se podstiče dejstvo prisutnih minerala na organizam.

Od hemijskih elemenata ove vode sadrže najčešće jod, mangan, brom, kobalt, bakar, gvožde, sumpor i druge i na osnovu sastava i dejstva dele se nav ode sa: ugljenokiselim, sumpornim, hloridnim, toplotnim, mehaničkim i elektrodinamičkim karakteristikama. Termalne vode imaju osobinu da podstaknu cirkulaciju krvi u organizmu i time dovedu do pojačanog izlučivanja otpadnih materija preko urinarnog trakta dok i sami prisutni minerali doprinose promeni ravnoteže tečnosti u tkivima.

SOKOBANJA - ZELENO SRCE U SRBIJI Doktorka iz ove prelepe banje govori o značaju iste po zdravlje ljudi, posebno je dobra za ova oboljenja! Printscreen
 

Na ovaj način telo se oslobađa nakupljenih toksina i javlja se često pominjani okrepljujući efekat ovih voda. Inhaliranjem u organizam se preko radioaktivne pare unose: jod koji deluje na štitnu žlezdu, brom koji utiče na nerve, sulfid do zglobova i radon do žlezdi, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma i njihove eliminacije najčešće iskašljavanjem.

Ukupno je šest glavnih izvora sa termalno-radioaktivnim karakteristikama u Sokobanji i delimo ih na dve grupe, a to su:

Hipertermalni izvori - čija temperature vode se kreće u rasponu od 39 do 45°C poput one koja izvire u kupatilu "Park".

Hipotermalni izvori – čija temperature voda se kreće u rasponu od 28-34°C, poput one koja izvire u kupatilu "Banjica".

Zajednička osobina svih izvora na ovom području je da ove mineralne vode spadaju u kategoriju alkalnih radioaktivnih voda.

Od Beograda do Sokobanje možete doći na sledeći način: 

 

 

jelenov greben

Jeleni vam jedu iz ruke, toliko su pitomi da sve deluje kao bajka: Jelenov greben godinama je prava turistička atrakcija (FOTO)

Turizam

13:00

5 jul, 2024

Selo Olimje u Sloveniji pre tri godine i zvanično je proglašeno za najlepše selo u Evropi. Nestvarna prirodna lepota, ali i izuzetno kulturno-istorijsko bogatstvo samo su dodatno doprineli dobijanju ove laskave titule. Ono po čemu je takođe posebno jeste da je ovo selo najpoznatiji dom pitomih jelena koji vam ovde bukvalno jedu iz ruke. Na imanju od osam hektara živi krdo koje broji preko 100 jelena, košuta i muflona koji su postali prava atrakcija ovog sela u Sloveniji.

Komentari(0)

Loading