SAGRAĐENA PO NALOGU SULTANA BAJAZITA II Mesto na kome je boravio zloglasni Hunski vođa Atila Bič božiji

J. K.

13:12

Turizam 0

Tvrđava Ram spada u najstarija artiljerijska utvrđenja u Srbiji.

SAGRAĐENA PO NALOGU SULTANA BAJAZITA II Mesto na kome je boravio zloglasni Hunski vođa Atila Bič božiji
Shutterstock

 

Nema pouzdanih podataka o vremenu nastanka tvrđave Ram, ali se prvi put pominje 1128. godine, kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska. Po nadiranju Otomanskog carstva u naše krajeve, nastavili su svoja osvajanja u Mađarskoj. Za Ram su se otimali Ugari, Vizantijci, Turci.

Tvrđava Ram je podignita na steni koja se sa severozapadne strane spušta ka Dunavu. Sagradili su je Turci da bi osnažili odbranu granice između Smedereva i Golupca od ugarskih upada. Stratešku važnost ovo utvrđenje je imalo samoupravom do 1521. godine, kada su se proširile granice turske imperije na sever, a ono je izgubilo svoj značaj kao pogranična tvrđava.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prva legenda o postanku ovog sela vezuje se za osnivače Rima, braću Romula i Rema. Turski izvori ovaj grad nazivali su Ihram Haram Izvesno je da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila, poznatiji pod nadimkom Bič božiji.

 

Priča veli da je turski sultan Bajazit II obilazeći svoje vojnike zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav, i suprotnu ugarsku stranu. Sedeći tako na prostirci- ihramu (turski naziv za ćilim), kažu da je zaspao. Kada se probudio osećao se kao preporođen. Posle je naredio da se na mestu njegovog ihrama sagradi tvrđava, koja je po ihramu i dobila ime. Istorijski izvori govore da je današnja tvrđava delo upravo Bajazita II. Letopisi su zabeležili da je Bajazit II (1430-1512) posle smrti Mehmed Paše, preuzeo vlast i obnovio Ram i Kulec  za potrebne borbe vatrenim oružjem.

1788. godine se dogodila eksplozija municije koja je značajno oštetila tvrđavu. U toj eksploziji je poginula austrijska posada sa baronom Fon Lopreštijem, koji je poznat kao heroj od Rama.

Jedna legenda kaže da je na tvrđavi živeo sultan koji je na Adi Čibukliji imao svoj harem u koji su dovođene najlepše devojke ovog kraja. On je sa Pašom i istaknutim vojskovođama često išao na ostrvo na „Čibuk“ (turcizam – duvanjenje). Poznati hajduk Milenko Stojković, koji je rodom iz obližnjeg sela Kličevca, jedne noći upao je na Čibukliju i oslobodio sve devojke, koje su se nakon oslobođenja priključile Milenkovom hajdučkom odredu i postale najlepša, ali ubistvena hajdučka trupa na ovom delu Dunava.

Tvrđava u Ramu nakon dvogodišnje obnove otvorila je svoje kapije u avgustu 2019.godine, a za prvih 6 meseci novog života tvrđave, ova lepotica imala je čak 7.000 posetioca. Zvanično otvaranje tvrđave billo je 02. marta, a svečanosti su prisustvovali: Ambasador Turske, predstavnici Turske razvojne agencije TIKA, Premijerka Srbije gospođa Ana Brnabić, Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljujić i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Ovo kulturno dobro ima višestruki značaj za očuvanje istorijske niti i kulturnog identiteta našeg društva.

Tvrđava Ram na mapi: 

 

 

 

Komentari(0)

Loading