CRKVA SVETOG ĐORĐA NA OPLENCU Mauzolej po ugledu na najlepše evropske gde počivaju Karađorđevići

M. M.

15:00

Turizam 0

Naziv brda potiče od oplena, drvenih delova volovskih kola koja su se pravila od hrasta i cera kojima je ovo brdo bilo prekriveno.

CRKVA SVETOG ĐORĐA NA OPLENCU Mauzolej po ugledu na najlepše evropske gde počivaju Karađorđevići
Printscreen

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je spomen-crkva i mauzolej dinastije Karađorđević, koju je kao svoju zadužbinu podigao kralj Petar I Karađorđević. Oplenac je brdo pored Topole na kome je knez Aleksandar Karađorđević podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko—memorijalnog kompleksa koji će potom postati Zadužbina Kralja Petra I na Oplencu.

Godine 1903. kralj Petar I Karađorđević je izabrao mesto 337 metara visoko, na vrhu Oplenca kao lokaciju za svoju zadužbinu, crkvu Sv. Đorđa. 1. maja 1910. godine započeta je gradnja crkve, prema planovima Koste J. Jovanovića. Kraljevi roditelji, knjaz Aleksandar i knjaginja Persida preneti su u zadužbinu 29. decembra 1911. (tj. 11. januara 1912. po n. k.). U jesen 1912. godine crkva je već bila skoro dovršena i čekala na osvećenje. Mitropolit srpski Dimitrije je osveštao crkvu.

CRKVA SVETOG ĐORĐA NA OPLENCU Mauzolej po ugledu na najlepše evropske gde počivaju Karađorđevići Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U zatišjima između balkanskih ratova 1913. godine i Prvog svetskog rata 1914. godine nastupio je zastoj u dovršenju crkve. Kada je Austrougarska okupirala Srbiju, pred zimu 1915. godine, crkva je bila izložena brutalnom pljačkanju – skinut je i odnet bakarni pokrivač sa kubeta i krovova, kao i bakarna ukrasna oplata sa portala. Nestali su i gromobran i zvona. Polupani su mnogi prozori, mermerni stubići i ornamenti. Pod izgovorom da tu može biti sklonjena važna arhiva, okupatori su oskrnavili grobove u kripti.

Po povratku u oslobođenu Otadžbinu i stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kralj Petar nije dočekao da vidi svoju zadužbinu konačno završenu. Umro je 16. avgusta 1921. godine, a njegov naslednik, kralj Aleksandar I Karađorđević, lično se starao o njenom završetku. Drvorezac Nestor Aleksijević iz sela Osoje kod Debra, radio je ikonostas u drvorezu dvorske kapele na Oplencu.[2] Crkva je ponovo osveštana 9. septembra 1930. Osvetio ju je patrijarh Varnava uz sasluženje episkopa temišvarsko-velikokikindskog Georgija i zahumsko-hercegovačkog Jovana. U njoj je obavljano bogosluženje do 1947. Ponovo je osvećena 8. oktobra 1991.

U hramu se nalaze dva sarkofaga: u severnoj pevnici sarkofag kralja Petra I (1844–1921), ktitora crkve, a u južnoj pevnici sarkofag Vožda Karađorđa (1762–1817), prvog vladara obnovljene Srbije i rodonačelnika dinastije Karađorđevića.

U kripti se nalazi 39 grobnica. Na Oplencu je do sada sahranjeno 28 članova Dinastije Karađorđevića. Šest generacija porodice Karađorđević je sahranjeno u kripti

CRKVA SVETOG ĐORĐA NA OPLENCU Mauzolej po ugledu na najlepše evropske gde počivaju Karađorđevići Printscreen
 

 

 

 

Komentari(0)

Loading