DOBITNIK PRESTIŽNOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA Zapušteni trezor bivše Narodne banke Jugoslavije sada je mesto koje poznaje čitava Evropa (FOTO)

J. K.

12:12

Turizam 0

U užičkom muzeju krije se pravo arheološko blago i to u prostoru gde se nekada nalazio trezor bivše Narodne banke Jugoslavije.

DOBITNIK PRESTIŽNOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA Zapušteni trezor bivše Narodne banke Jugoslavije sada je mesto koje poznaje čitava Evropa (FOTO)
Foto: Rina

 

Pre deset godina tu je napravljen jedinstven Lapidarijum antičkih spomenika, a eksponati pripadaju periodu od druge polovine II do prve polovine IV veka. Koliko je važan u oblasti zaštite i očuvanja rimskog nasleđa dokazuje i nagrada koja je dodeljena Narodnom muzeju Užice na međunarodnom konkursu u Nemačkoj.

Svrha i cilj ovog konkursa bila je da se prepoznaju i podrže najbolje međunarodne inovativne prakse iz oblasti zaštite, očuvanja, promocije, valorizacije, održivog korišćenja i upotrebe rimskog kulturnog nasleđa. U konkurenciji sa Carskom palatom Sirmijum iz Sremske Mitrovice i Mađarskim Nacionalnim muzejom sa vilom Romana Balaca Narodni mujzej Užice je dobio prznanje za projekat “Zaštita i očuvanje rimskih spomenika u Lapidarijumu”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

DOBITNIK PRESTIŽNOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA Zapušteni trezor bivše Narodne banke Jugoslavije sada je mesto koje poznaje čitava Evropa (FOTO) Foto: Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Lapidrijumu su izložensa 23 nadgrobna spomenika, žrtvenici, slobodne figure lavova, korintski kapel i fragmenti antičkih stubova. Spomenici potiču sa teritorije opština Zlatiborskog okruga, Kosjerića, Požege, Nove Varoši, Prijepolja i grada Užica. U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice istočne provincije Dalmacije - izjavila je za RINU Marina Kotarac arheolog Narodnog muzeja u Užicu. 

Projekat koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, podrazumeva upotrebu novih tehnologija za bolju vidljivost valorizaciju kulturnih ruta nedovoljno istraženog i neiskorišćenog rimskog nasleđa i izgradnju kapaciteta institucija Dunavskog regiona.

U projekat je uključen veliki broj projektnih partnera/organizacija i institucija iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a iz Srbije Regionalna agencija za razvoj i Evropske Integracije Beograd (RAREI).

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading