BOŽANSTVENE REKE SRBIJE Svojim brzim tokovima protiču kroz prelepe predele i predstavljaju pravo blago naše zemlje

J. K.

13:12

Turizam 1

Srbija je zemlja koja obiluje brojnim rekama.

BOŽANSTVENE REKE SRBIJE Svojim brzim tokovima protiču kroz prelepe predele i predstavljaju pravo blago naše zemlje
Shutterstock

 

 

DRINA

Prirodna granica između Srbije i Bosne i Hercegovine, važi za jednu od najlepših i najčistijih reka u Srbiji. Svojim brzim tokovima pogodna je za brojne avanture na vodi a i van nje, kao što je rafting koji će vam pružiti nezaboravnu avanturu i trenutke koji se zauvek pamte. Prozirna i zelena boja Drine oduzima dah i pruža bajkoviti prizor. Lepota Drine očarala je i jednog od najpoznatijih srpskih i svetskih pisaca Iva Andrića koji je za svoj roman „Na Drini Ćuprija“  dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

VELIKA MORAVA 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave i uliva se u Dunav kod Smedereva i Kostolca. Zajedno sa Zapadnom Moravom čini najveću reku u Srbiji. Morava je nekada važila za divlju reku, jer je često plavila okolne njive, vinograde i okolna polja. U našoj istoriji reka i njena dolina postala je kolevka savremene srpske države na početku 19. veka tzv. Moravska Srbija. Mnoge su pesme ispevane koje slave Moravu i njenu plodnost, ali i njenu zlu ćud i vodoplavnost. Rimljani su Veliku Moravu nazvali Margus, a Zapadnu i Južnu Brongus i Angrus i njihov značaj je bio od velike važnosti.

UVAC 

Obasan brdima i fascinantnom prirodom kanjon Uvac kroz koji protiče istoimena krivudava reka, predstavlja pravi bajkoviti prizor za sve posetioce. Na obalama Zlatarskog i Sjeničkog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa, što čini  jednu od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde u Srbiji. Na ovoj reci izgrađene su dve hidroelektrane, Kokin Brod i Uvac, a zarad njihovog funkcionisnja napravljena tri veštačka jezera, Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Za vreme Osmasnkog carstva Uvac je bio omiljeno mesto okupljanja i sakrivanja hajduka zbog svog nepristupačnog terena i gustih šuma kojima je obasana.

 

TISA

Najduža pritoka Dunava ujedno i jedna od najvažnijih srednjovekovnih reka. Tisa izvire u Ukrajini, na Karpatima dok protiče kroz Ukrajinu, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku i Srbiju. Kod Starog Slankamena Tisa se uliva u Dunav. Danas važi za pitomu i ravničarsku reku, dok je nekada predstavljala pravi problem za okolno stanovništvo i bila jako nepredvidljiva i pogubna. Tako je reka Tisa 1879. godine u potpunosti potopila i razorila grad Segedin. Zatim, izvršena je regulacija njenog toka i izgrađen najveći sistem zaštite od poplava u Evropi.

IBAR 

Kao najveća pritoka Zapadne Morave u koju se uliva u blizini Kraljeva, reka izvire na severnim padinama planine Hajle u Crnoj Gori iz jakog kraškog vrela. Krajevi kroz koje protiče poznati su kao „Dolina kraljeva“ zbog velikog broja vrednih srednjovekovnih spomenika koji čuvaju sećanje na period kada su Nemanjići upravljali ovim prostorima. Za reku Ibar veuje se legenda koja kaže da je kralj Uroš I u znak ljubavi prema budućoj supruzi, francuskoj plemkinji Jeleni Anžujskoj, oplemenio nepristupačne predele kraj Ibra tako što je duž cele reke posadio plave jorgovane.

 

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Gaginho

25.07.2022 17:30

Sebe smatram odličnim plivače, ali iz iskustva znam da treba biti više nego oprezan, jer nema tog plivača koji je "jači" od vode. Ovo jesu prelepe reke ali su sve vrlo opasne. Poslušajte moj savet.