KOSANČIĆEV VENAC Prvi duhovni, kulturni i administrativni centar Beograda (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Kosančićev venac predstavlja naseljeno područje koje gleda na reku Savu, i prostire se od Kalemegdanske tvrđave do Brankovog mosta.

KOSANČIĆEV VENAC Prvi duhovni, kulturni i administrativni centar Beograda (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Kosančićev venac predstavlja područje najstarijeg kompaktnog naselja u Beogradu sa sačuvanim starim rasterom spontano nastalih ulica, starim uličnim zastorom, drvoredima i ambijentom sa velikim brojem starih kuća i javnih građevina koje dokumentuju istorijski razvoj ovog dela Beograda od prve polovine 18. veka kada je izvršena rekonstrukcija nasleđenog kasnosrednjevekovnog naselja do današnjih dana. U okvire Kosančićevog venca spadaju istorijska mesta sa nalazima naselja i nekropole rimskog Singidunuma, kao i prva predgrađa izvan nekadašnjih okvira grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Volim Beograd (@_volim_beograd)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Područje Kosančićevog venca uklapa se u užu zonu civilnog naselja antičkog Singidunuma. O njegovom izgledu može se suditi samo na osnovu oskudnih arheoloških nalaza s obzirom na to da se oni nalaze ispod današnjih objekata. Ovaj deo naselja nalazio se ispod gradskog foruma (na prostoru današnje Narodne banke) na kome se nalazio Jupiterov hram o čijem postojanju svedoče nalazi žrtvenika. Ispod Foruma, na mestu stare Bogoslovije, nalazile su se javne gradske terme.[1] Tokom arheoloških istraživanja ostataka Narodne biblioteke pronađeni su ostaci mozaika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Kreća (@iwanicazemun)

Najstarije građevine do danas sačuvane potiču iz perioda između Drugog srpskog ustanka 1815. i predaje ključeva Beograda knezu Mihailu 1867. Sačuvano je malo objekata. Najznačajnije su one koje su imale državno-administrativni i verski karakter — Saborna crkva i Konak kneginje Ljubice. Saborna crkva podignuta je četrdesetih godina prošlog veka kao jednobrodna klasicistička građevina sa baroknim zvonikom. Konak kneginje Ljubice nastao je 1829-30. godine pod uticajem balkanske tradicije i savremenih evropskih stilova.

Da bi bili bliži Sabornoj crkvi, i kao kontrateg Turskom utvrđenju na obali Dunava, Srbi su izgradili i razvijali naselje. Već do polovine 19. veka nastali su svi značajni javni objekti. Njihova izgradnja uslovila je i brži razvoj stambenog naselja u neposrednoj blizini. Na žalost iz tog perioda procvata graditeljstva ostalo je sačuvano samo nekoliko kuća, s obzirom da su stambene zgrade zidane od trošnih materijala. Iz tog perioda su objekti u Ulici Kosančićev venac 18, Fruškogorskoj 10, prizemlje Zadarske 5, Karađorđevoj 29 i 35.

Ipak, Kosančićev venac je postao organizovanije naselje tek nekoliko decenija kasnije, pošto su Turci napustili Beograd. Najuže povezan sa Knez Mihailovom ulicom, Obilićevim vencem i Beogradskom Tvrđavom, na Kosančićevom vencu su, u početku, kuće podizane bliže Sabornoj crkvi, a zatim je naselje krenulo da se širi. U devetnaestom veku, Kosančićev venac, sa ulicom Kralja Petra u kojoj su se nalazile glavne ustanove tadašnje nove srpske države, je bio društveni, kulturni i trgovinski centar Beograda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheo Шео (@sheotravel)

Iako sad stoji samo kao svedočanstvo starih vremena, kod Beograđana nikada nije izgubio na popularnosti.

Izvor: vikipedija

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading