BANJA SA 18 LEKOVITIH IZVORA Voda je blagotvorna za lečenje kožnih i reumatskih oboljenja, hroničnog bronhitisa i astme

J. K.

11:59

Turizam 0

Na obalama leve pritoke Južne Morave, reke Jablanice, leži jedno krasno prirodno lečilište.

BANJA SA 18 LEKOVITIH IZVORA Voda je blagotvorna za lečenje kožnih i reumatskih oboljenja, hroničnog bronhitisa i astme
Printscreen/Instagram

 

Ovaj dargulj Južne Srbije zove se Sijarinska Banja, i nalazi se  na padinama planine Goljak (1073. metara nadmorske visine). Od prestonice naše zemlje udaljena je nešto više od 300 kilometara, ali se do nje može doći brzim auto-putem Beograd – Niš – Leskovac, zatim regionalnim putem Leskovac – Priština. Najbliži veći grad je Leskovac, udaljenosti svega 50-ak kilometara.

Smeštena je na veoma pogodnoj nadmorskoj visini od 520 metara, i oivičena je neverovatnim brdima i proplancima obraslim bujnom borovom i hrastovom šumom. Ove prostrane šume koje su pružaju na površini od 50 kilometara kvadratnih, imaju zašitiničku ulogu za Sijarinsku banju, one sprečavaju prodiranje jakih vetrova ili nadolazak guste magle. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osmanaest glavnih mineralnih izvora koji se koriste u svrhe lečenja u ovoj banji se nalaze jedan pored drugog. Na prostoru kraćem od jednog kilometra nalazi se svih osamanest, a veoma je zanimljiv podatak da je svaki od njih drugačijih karakteristika (temeperatura i fizičko-hemijski sastav). 

emeprature ovih mineralnih voda kreću se u zadivljućim visinama, od 32 do 78°C, stoga spadaju u jedne od najtoplijih voda naše zemlje. Ukupan broj otkrivenih izvora u ovoj banji iznosi 26, ali ostalih 8 nema lekovita svojstva.

 Najvažniji su: Izvor „Raj“, Izvor „Glavni izvor“, Izvor „Mali gejzir“, Izvor „Spas“, Izvor „Snežnik“,  Izvor „B-4“, Izvor „Hisar“, Izvor „Jablanica“, Izvor „Suzica“, Izvor „Borovac“, Izvor „Zdravlje“, Tri izvora u „Blatištu“,  „Izvor za Inhaliranje“,  Izvor „Kiseljak“. 

Terapije se sprovde u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju „Sijarinska Banja“ – hotel „Gejzer“. U okviru ovog kompleksa nalazi se moderna aparatura za različite oblike terapija: hidroterapiju, elektroterapiju, fizikalnu – kinezi terapiju, peloidnu terapiju, ihalacije…Vode ove banje i terapije koje se primenjuju u ovoj specijalizovanoj ustanovi pomažu kod sledećih vrsta bolesti: 

Problemi sa kičmom i leđima (išijas, lumbago, spondiloza);

Više vrsta reumatizma (hronični, akutni…);

Ostala oboljenja koštano-mišićnog sistema (artroza, stanja nakon povreda…);

Ginekološki problemi (sterilitet, upale);

Boseti pluća i ostalih disajnih organa (hronični bronhitis, bronhijalna astma, laringitis);

Konjuktivitis;

Šećerna bolest;

Anemija;

Neki oblici neuroze i stanja psihofizičke iscrpljenosti organizma;

Bolesti bubrega i mokraćnih puteva (posttraumatska stanja nakon razbijanja ili hirurškog uklanjanja kamena u bubregu, pesak u mokraćnim kanalima, razne upale mokraćnih kanala);

Bolesti žuči, žučnih puteva, pankreasa i jetre;

Bolesti digestivnog trakta ( čirevi želuca, hronični gastritis);

Kožna oboljenja (ekcemi);

Komentari(0)

Loading