BANJA NADOMAK ĐAVOLJE VAROŠI Voda koja se može piti stalno (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Turizam 0

Ko uživa u prirodi, svežem vazduhu i zdravom okruženju, ne može ostati imun na lepotu Prolom Banje koja se nalazi na 85 kilometara od Niša, a 23 jugoistočno od Kuršumlije. U Srbiji nema čoveka koji bar jednom u životu nije probao prolom vodu i uverio se u njena lekovita svojstva.

BANJA NADOMAK ĐAVOLJE VAROŠI Voda koja se može piti stalno (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Prolom banja smeštena je na obroncima planine Radan, skrivena od pogleda, na nadmorskoj visini od 550-668 metara što stvara idelane uslove za begstvo od letnjih vrućina, a zime su duge i hladne uz  dosta snega. Na lokalnu klimu utiče to što su oko naselja šumovite planine prosečne visine oko 1.000 m. Klima je umereno kontinentalna sa osobinama subalpske.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia | Europe | Travel Blog (@kookylovestotravel)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U ovoj banji postoji otvoreni bazen ispunjen prirodnom banjskom vodom čija je temp. 29-30 Celzujosovih stepeni, a u srcu naselja nalazi se crkva Svetog Preobraženja, do koje se stiže preko mosta sa koga se pruža veličanstveni progled na netaknutu prirodu.

U Prolom Banji svakako treba posetiti i crkvu brvnaru Lazaricu, u kojoj je, po predanju, pričešćena Lazareva vojska koja je iz tih krajeva kretala u Kosovsku bitku 1389. godine.

U blizini je i Đavolja varoš koja je bila kandidat u izboru za sedam svetskih čuda prirode.

 

 

Istorija Prolom banje je duga, ozbiljnije korišćenje toplih izvora počinje nakon Prvog svetskog rata. Osobine lekovitih voda pominju se u štampi 1940. godine kada se navodi brojka od oko 2000 posetilaca godišnje.  Danas se zna da prolom voda ima važnu ulogu u prevenciji i očuvanju zdravlja, posebno bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kože i reumatizma. Ona pripada retkim vodama koje se mogu piti celog života.

Od 1956. godine broj gostiju se znatno povećava, a od 1961. godine organizaciju prihvata i lečenja gostiju preuzima Planinka iz Kuršumlije.

Hotel Radan podignut je 1968. godine i imao je 28 ležaja. Već 1976. godine se dograđuje depandans sa još 128 ležaja. Godine 1982. hotel je proširen i dograđen, a u to vreme je geoistražnim bušenjem dobijeno oko 11 litara lekovite vode u sekundi (temperature 29°C). Godine 1989. sagrađen je drugi depandans sa 270 ležaja i terapijski blok kao i deo sa bazenom.

Sada je hotel Prolom Banja opremljen savremenom opremom za smeštaj, dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju.

Pored hotela sa restoranom, postoji veći broj kuća sa privatnim smeštajem za goste, nekoliko prodavnica mešovite robe i više restorana. Po lepoti se izdvaja Vila Garetov konak koja, uz hotel, preko cele godine radi punim kapacitetom.

 

 

Nažalost, ima i dosta napuštenih kuća koje se prosto stapaju sa prirodom koja je ovaj deo Srbije nesebično obdarila.

Meštani kažu da Prolom Banja živi leti, dok je zimi manje gostiju.

Izvor: srbija vesti

Komentari(0)

Loading