POTENCIJALNI PARK PRIRODE Umiljata i podmukla lepotica jugozapadne Srbije (VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Južno od Zlatara, između dolina Lima, Mileševke i Međanske reke, nalazi se planina Jadovnik.

POTENCIJALNI PARK PRIRODE Umiljata i podmukla lepotica jugozapadne Srbije (VIDEO)
Shutterstock

Jadovnik je planina u zapadnoj Srbiji, jugoistočno od Prijepolja, i 15 km zapadno od Sjenice. Dugačka je 12 km, sa najvišim vrhom Katunićem sa nadmorskom visinom od 1734 m. Pripada starovlaškoj grupi dinarskog sistema, pravca pružanja jugoistok-severozapad uz samu kotlinu reke Lim, koja je granica planine sa zapadne strane. Sa druge strane pomenute kotline nalaze se obronci planine Kamene gore, a nešto severnije je planina Pobijenik. Na istoku obronci Jadovnika sežu do doline reke Uvac, a na severu do doline, odnosno kanjona reke Mileševke, koja ih odvaja od planine Zlatara. Na Jadovnik se, na jugu, nadovezuje planina Ozren, sa najvišim vrhom Velika greda (1 585 m).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milos (@milosknezewic)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Središnji deo izgrađen je od trijaskih peščara i krečnjaka koji leže u dijabaz-rožnjačkom terenu, a jugoistočni od serpentina.

Na širokom temenu planine su pašnjaci i livade, po kojima su rasute kuće sela Stranjana i stočarske pojate. Širi pojasevi šume pružaju se po strmijim stranama prema reci Mileševki i Uvcu. Donji deo masiva obraso je listopadnom, uglavnom bukovom šumom, koja se u nešto višim predelima meša sa četinarima, koji će potom preovladati. Nešto niže, u podgorini, postoje povoljni klimatski uslovi za poljoprivrednu proizvodnju, stočarstvo i voćarstvo, a ističu se gajenje pčela i vinove loze.

 

 

Duž jugozapadnog podnožja pored Lima, vodi asfaltni put Prijepolje-Bijelo Polje, od kojeg se duž severozapadnog podnožja odvaja put za Sjenicu i Novi Pazar.

Planinski prostor Jadovnika karakterišu prostrani pašnjaci, livade i šume. Stoga i danas na Jadovniku prkose vremenu i pustošenju sela ,kolibe i torovi u kojima čobani leti drže stoku, a planinke pripremaju od mleka beli mrs (sir i kajmak) odličnog kvaliteta. Sa jadovničkih visova pogled se širi na sve strane. Tu su kao na dlanu Prokletije, Bjelasica, Durmitor, Ljubišnja, Golija i Zlatar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stu (@milanmstupar)

 

Osobitost ove planine može se osetiti u svako godišnje doba. Leti cveće opojnog mirisa i sitna zelena trava daju mu posebnu draž i lepotu. Livade i proplanci ukrašeni su smrčom, klekom i bukvom.

Zimi ponekad sneg napada i preko tri metra i na Jadovnik treba ići samo sa dobrim poznavaocima ove planine. Smeštajni kapaciteti se mogu naći u podjadovničkom selu Sopotnica.

 

 

Planina Jadovnik je potencijalni park prirode.

Izvor: srbijuvolimo, vikipedija

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Gružansko jezero

Šumadijsko more usred Srbije, noćenje oko 15 a pun pansion do 40 evra: Gružansko jezero i sela u okolini Knića su pravi raj, destinacija sve popularnija za ljude koji stvarno žele da odmore

Turizam

10:00

22 jul, 2024

I dok se mnogi odlučuju za destinacije poput Crne Gore i Grčke, oni koji se odluče da svoj letnji odmor provedu u Šumadiji kažu da je upravo to pravi odmor za dušu i telo. Bez gužvi, bez paprenih cena i svega ostalog što nosi boravak na morskoj obali. Ipak, ono što je jako važno jeste činjenica da im je osećaj skoro isti jer i Šumadija ima svoje more. Gružansko jezero pleni svojom lepotom, pa je sve češće izbor naših građana.

Komentari(0)

Loading