HUK VODOPADA KOJI SE ČUJE VEKOVIMA Kamen iz ovog sela korišćen je za izgradnju mnogih poznatih manastira i čuvenog mosta na Drini

Jelena Vamović

19:00

Turizam 0

Selo žubornih vrela, splavova i vodopada čija visina dostiže i do 20 metara probudiće u vama duh avanturiste i naterati vas da istažite ovaj dragulj koji nam je Majka priroda podarila.

HUK VODOPADA KOJI SE ČUJE VEKOVIMA Kamen iz ovog sela korišćen je za izgradnju mnogih poznatih manastira i čuvenog mosta na Drini
shutterstock

 

U jugozapadnom delu Srbije, kroz guste bukove i hrastove šume, na oko 1.000 metara nadmorske visine nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik, nalazi se selo Sopotnica.

Ova planina u sebi krije brojne vodopade, neistraženu i netaknutu prirodu, stoletne bukve, stare vodenicei izvrsna hrana samo su neki od razloga da odvojite nekoliko dana i posvetite ih istraživanju ovog skrivenog kutka naše zemlje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Slapovi Sopotnice je zaštićeno prirodno dobro koje obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora. Ova vrela i izvori formiraju tokove koji se prvo spajaju, a zatim prave seriju vodopada. Pored vodopada nalaze se stare i obnovljene vodenice.

 

Prvi stanovnici koji su u potrazi za pijaćom vodom stigli do reke Sopotnice, te su rešili da  tu ostanu. Izgradili su  11 vodenica i 10 valjarica, mleli su žitarice i valjali sukno obezbeđujući time hranu potrebnu za život. Danas selo broji 30 srpskih i 10 muslimanskih porodica, koji rado goste posetioce u svojim kućama, služeći ih pravom sopotničkom trpezom.

Ukoliko odlučite da posetite ovo mesto i uživate u blagodatima Majke prirode, preporučujemo vam još mesta u neposrednoj blizini koja možete posetiti. Pre svega grad Prijepolje. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i čudesni manastir Mileševa.

shutterstock

 

Dalje od manastira nalazi se selo Hisardžik, sa starom kamenom džamijom i ostacima tvrđave iz 13. veka Mileševac, koja dominira okolinom sa vrha visokog brda.

U samom mestu Sopotnica najveća atrakcija su svakako vodopadi, na koje ćete neprestano nailaziti tokom šetnji kroz okolne bukove šume.

shutterstock

 

Ljubitelji planinarenja mogu da se okušaju u osvajanju najvišeg vrha Jadovnika, koji se zove Katunić i visok je 1.733. metra, a za one avanturistički nastrojene tu je kanjon reke Mileševke, kao i mogućnost splavarenja Limom.

Zahvaljujući rastvorenim krečnjačkim stenama, voda i sunce stvaraju sigu – kamen koji nastaje  taloženjem kalcijum-karbonata na mahovini i lišću. Ona je mekana pa su je vrlo često koristili vredni neimari, tako da su od sige sa Sopotnice građeni srednjovekovni manastiri Mileševa, Davidovica, Sopoćani, ali i čuvena na Drini Ćuprija.

 

Sopotnica na mapi:

Komentari(0)

Loading