OMILJENO MESTO PECAROŠA Garaško jezero, u srcu Šumadije (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Aranđelovac i okolina imaju mnogo toga da ponude domaćim i stranim turistima. Pored Bukovičke banje, prelepog hotela Izvor i akva parka, Oplenca i Bukulje, izdvojili bismo i Garačko jezero.

OMILJENO MESTO PECAROŠA Garaško jezero, u srcu Šumadije (VIDEO/FOTO)
Printscreen

Garaško jezero se nalazi u srcu Šumadije, obodima Bukulje desetak kilometara od Aranđelovca na putu Aranđelovac-Belanovica-Ljig na nadmorskoj visini od oko 400 m a nastalo je 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka za potrebe vodosnadbevanja Aranđelovca i okoline. Površina varira od vodostaja ali se najčešće kreće oko 65 ha.

Sastoji se od tri kraka Milićevići, Lekići i Vrbe, koji su dobili nazive po potopljenim zaseocima sela Garaši i Jelovik. Karakterišu ga strme obale sa jedne i pristupačne sa druge strane. Dno je tvrdo (ilovača) sa blagim kanjonima duž nekadašnjih rečnih tokova. Najveća dubina je preko 20 m.

Riblji svet je raznolik pa su od bele ribe prisutni klen, crvenperka, bodorka, krupatica, babuška a od plemenite šaran, smuđ, som, amur a štuka drži nezvanični državni rekord sa najvećim primerkom od 19,6 kg. Nedaleko od jezera nalazi se bazen sa ugostiteljskim objektom i sportskim terenima za odbojku na pesku i mali fudbal.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zanimljivosti o Garaškom jezeru

Garaško jezero je omiljeno mesto pecaroša. U njemu se nalaze crvenperke, krupatice, smuđ, som, štuka. amur, klen, bodorka. Kažu da je kapitalni ulov bila jedna štuka od 19,6 kg.

Jezerska obala nije uređena za kupanje, pa se tokom leta traži osveženje u bazenu koji je u blizini jezera.

Pogled na Garaško jezero i okolinu je vrlo lep. U daljini se vidi lepa planina Bukulja, a oko jezera tokom leta nižu se zeleni proplanci i šumarci. Šumadija blista u svom punom sjaju. 

U blizini jezera, kada se idem putem sela Garaši, dolazi se do spomen-česme. Ova spomen česma podignuta je svim Garašanima koji su poginuli u ratovima. Važno je napomenuti da je pred Kolubarsku bitku, 1914. godine, u ovom selu bila smeštena Druga armija naše vojske kojom je komandovao Stepa Stepanović. 

Naposredno iza česme, sačuvan je stari hrast (lužnjak). Kažu da ima 300 godina i zaista je jedinstven. Nije bez razloga pod zaštitom države. 

Neobična atrakcija koja se zove Paun-stena (uranijumova ruda) je preko puta ovog hrasta.

Moglo bi se reći da je jezero na interesantnom geografskom položaju, jer je smešteno na samoj granici između planina Centralne Srbije i Panonske nizije. Mikroklima ovog jezera je specifična, a prosečne temperature su uvek za 3 do 5 stepeni niže nego u okruženju.

Na ovom području se nalazi i granica područja košave. Ona duva zimi i na jesen, a pored nje može se osetiti i jugozapadni vetar. Pecaroši koji vole šarana, vole ovaj vetar jer smatraju da on donosi dobar ulov. Po dnu ima i gline i kamena i peska, ali i velikih površina mulja.

Izvor: vikipedija, turizmopedija

Komentari(0)

Loading