POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO)

Jelena Vamović

15:30

Turizam 0

Cer je planina u okolini Šapca, spremna da zadovolji različite potrebe turista. Poznata najviše po čuvenoj bici u Prvom svetskom ratu, ova miroljubiva lepotica još uvek nije dovoljno poznata domaćim turistima. Pola Srbije može se videti sa jednog od nekoliko prelepih vidikovaca.

POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO)
Shutterstock

Neotkrivena planinska lepotica

Pogodan za etno turizam i vikend izlete, odličan za šetače i za ljubitelje biciklizma, Cer kao turistički adut severozapadne Srbije može vas iznenaditi na više načina. Predstavljamo vam deset razloga zašto biste trebali da obiđete Cer već tokom ove godine.

Vidikovci Cera

Pogledi koji se pružaju sa ove planine su oni zbog kojih se i dolazi ovde. Najviši vrh iznosi 687 metara, a na samoj planini postoji četiri vrha koja su viša od 600 metara. Jedan od najlepših je vidikovac Proplanak, a ni ostali ne zaostaju po imozantnosti za njim. Sa jednog kako kažu meštani može da se vidi pola Srbije, mada su lepi i oni čiji kadar obuhvata sela u okolini planine. Upravo osećaj koji pružaju ovakvi vidikovci su razlog mnogima da se upute u štenju stazama Cera, ne bi li došli i napravili dobru fotografiju na jednom sa moćnim prizorom u pozadini.

Klima


Možda vas zanima:

Klima Cera je takva da pogoduje svima. Mnogi ga nazivaju i vazdušnom banjom. Tokom godine nije ni hladno ni vruće i ovde vlada kontinentalna klima. Zelena planina ima svoju mikro klimu koju čine osvežavajući vetorovi i dosta kiseonika zato će svakom turisti boravak ovde izuzetno prijati.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Leči depresiju


Kažu da je Cer dobar za rehabilitaciju pacijenata sa nekim oblikom neuroze ili depresije. Međutim, on može biti dobar svakom kome treba beg od svakodnevne gradske kolotečine. Njegov prijatan vazduh, lagana klima, boje koje hrane i opuštaju i upravo oni dobri i sadržajni vidikovci su dobri za osveženje duha. Kažu da je kretanje lek, a kako je planina Cer idealna za šetnju nije ni čudo što baš nju preporučuju da nam izleči dušu.
POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

 

Zaostavština Rimljana


Jedno od objašnjenja imena Cer je Rimska boginja Cerera koja je bila zaštitinica plodnosti i žita. Osim legende o nastanku imena na zelenom dragulju ima još dokaza o boravku Rimljana. Rimljani su na Ceru podigli i svoja vojna utvrđenja Trojanov grad u III v.n.e. i Kosanin grad u IV v.n.e.. Značaj strateškog položaja Cera u vidu je imala i Vizantija koja je podigla osmatračnicu Konjuša sa pogledom na Srem. Ostaci se nalaze na najvišoj tački na zelenoj planini Trojanov grad i Kosanin grad koja se pripisuju mitskom caru Trojanu.

Istorijska bitka na Ceru


Jedan od najzančajnijih događaja nacionalne istorije odigrao se upravo na Zelenoj planini. Sećanje na Cersku bitku u kojoj je brojčano slabija srpska vojska pod vođstvom Stepe Stepanovića savladala Austrougare, ovde se čuva na više načina. U sećanje na Cerske junake i legendarnu Cersku bitku 1928. godine u selu Tekerišu ,podignut je Spomenik sa Spomen kosturnicom posvećen Cerskim junacima. Spomenik je napravljen od Cerskog granita, na vrhu spomenika je orao koji u kljunu drži lovorov venac, simbol moći i pobede. Reči na Spomeniku “Vaša dela su besmrtna” opisuju zahvalnost i ponos Srpskog naroda prema Cerskim junacima i Srpskim ratnicima. Tu je i mešovito groblje na kome su sahranjeni srpski i austrougraski vojnici poginuli tokom Cerske bitke.
POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

 

Manastiri Cera


Cer je obavezna stanica za sve poklonike verskog turizma, mađutim i za svakog turistu koji pored ugođaja koji pruža netaknuta priroda voli tokom izleta da vidi i nauči nešto o našoj istoriji i religiji. Zelena planina čuva u sebi nekoliko manastira, a jedan od njih je Radovašnica. Taj manastir podignut je u 13.veku smatra se zadužbinom Nemanjića, a prvobitna crkva podignuta je u vreme vladavine kralja Dragutina. Istorijske prilike nisu bile naklonjene ni ovom kao ni mnogim drugim manastirma, pa je u jednom trenutku manastir potpuno uništen. Nemci su, smatrajući da se u prostorijama nalaze Četnici, prvo opljačkali a potom srušili do temelja Radovašnicu. Crkva Pokrova Presvete Bogorodice izgrađena je 1988.godine. Kod Radovašnice očuvan je izvor za koji se smatra da je lekovit. Pored ovog manastira na Ceru se mogu obići i manastiri Čokešina, Krivaja i Petkovica.

Tematske staze Cera


Zelena planina nije zahtevna. To znači da u ormanu ne morate imati planinarsku opremu da biste prošetali njenim stazama i došli do nekog vidikovca. Ima bogatu floru u toku šetnje ugođaj će vam praviti brojna stabla cera, bukovine, hrasta i graba. Šumovita planina koja nije previše naseljna sa laganim deonicama za šetnju razlog su da je izaberete za svoj beg od grada. Adut plus su tematske staze koje se ovde organizuju. Pa tako možete krenuti Rimskom stazom i obići Trojanov grad iz trećeg veka. Možete se opredeliti i za šumsku stazu, a ukoliko ste ljubitelji nacionalne istorije vaš izbor će svakako biti staza slave i pobede. Maj bi mogao da bude idealno vreme da se ode na Cer pošto će tada posetioci moći da idu još jednom stazom „Moj Cer moja staza“ koja počinje od manastira Radovašnica a završava se kod Lipovih voda. Dužina staze je 6 km, a uređena odmarališta se nalaze duž te trase.

POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

 

Odličan je za freebiking


Kako Cer nije zahtevan pokazalo je da je osim za rekreativno planinarenje dobar i za biciklizam. Postoje uređene i biciklističke staze pa su je neki ljubitelji ovog sporta već otkrili i redovno uživaju u vožnji satazama Zelene planine. Bicikl omogućava brže i lakše kretanje, pa oni koji se odluče za ovakav obilazak Cera svakako imaju najveće šanse da uživaju u svemu što ta planina ima da ponudi.

POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

 

 

Etno turizam Cera


Gde su priroda i istorija tu je i mogućnost vraćanja u prošlost. Neko ko odluči da na Ceru ostane koji dan više ima mogućnost da se u potpunosti vrati u jednostavnost prošlih vremena. Sve više je domaćinstava koja nude ugođaj boravka u etno ambijentu. Etno kuće smeštene su u selima oko Cera, Mačve i Pocerine a domaćini su se potrudili da ih urede tako da imate mir i osećaj da boravite u nekom udobnom i toplom ambijetnu od pre nekoliko vekova. Dvorišta i unutrašnjst su rustično uređene a u jednom od njih imate i mogućnost da probate gulaš od mangulice karakterističan za ovaj kraj. Nakon boravka u nekoj od etno kuća možete se zaputiti u branje lekovitog bilja, a usput ćete naići na mnoge retke životinjske vrste.

POGODNA ZA ETNO TURIZAM I IZLETE 10 razloga zašto treba posetiti planinu Cer! (VIDEO/FOTO) Shutterstock
 

 

Manifestacije


Ko pored prirode ipak voli da bude i malo gužve trebalo i da dođe tokom letnjih meseci koji su rezervisani za različite manifestacije. Cerski marš je jedna od nominalnih manifestacija na toj planini. Ideja je da se promovišu i pamte datumi značajni za nacionalnu istoriju. Svake godine nekoliko stotoina građana učestvuje u maršu od Šapca do Tekeriša, deonica je duga 34 km. Često bickilisti iz Novog Sada i Beograda voze iz tih gradova do Tekeriša. Živopisna maniestacija je svakako vašar na Ceru koji se održava prvog maja. Svi oni koji su obišli Zelenu planinu za praznik rada zanju da je idealna za takve izelete. Tada Cer vrvi od posetilaca, a bitno je napomenuti da ima i dobre uslove za kampovanje.

 

Izvor: gost.rs

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading