Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

- Posebno ohrabruje podatak o rastu broja inostranih gostiju – tokom aprila zabeležen je porast dolazaka stranih turista za čak 43 odsto, dok je broj noćenja koje su ostvarili strani gosti dupliran u odnosu na april 2024. godine, kažu za RINU u TO Zlatibor.
Ukupan broj noćenja u periodu januar – april dostigao je 423.427 u registrovanim smeštajnim kapacitetima, čime Zlatibor potvrđuje svoj status jedne od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji.
- Ovakvi rezultati nisu slučajni – oni su rezultat kontinuiranog i usklađenog rada svih aktera u turizmu. Turistička organizacija Zlatibor sprovodi aktivne promotivne kampanje kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, dok lokalna samouprava ulaže značajna sredstva u unapređenje turističke infrastrukture. Istovremeno, turistički poslenici doprinose visokom kvalitetu usluge i raznovrsnoj i kvalitetnoj ponudi smeštaja, što sve zajedno čini Zlatibor sve poželjnijom destinacijom za odmor, kako domaćih, tako i stranih gostiju, dodju naši sagovornici.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Poseban doprinos rastu broja stranih turista dale su i velike sportske manifestacije – takmičenje „Školarijada” i međunarodni fudbalski turnir „Zlatibor kup”, koji su na ovu planinu doveli mlade sportiste iz čitavog sveta, uključujući zemlje poput Brazila, Indije, Kine, Benina, Španije, Italije…
Spoj prirodnih lepota, moderne turističke ponude, sa mnoštvom turističkih atrakcija, među kojima se ističe najduža panoramska žičara na svetu, kao i odlični uslovi za održavanje brojnih sportskih takmičenja i kongresa, kao i međunarodna promocija čine Zlatibor prepoznatljivim i atraktivnim mestom koje se sve snažnije pozicionira i na svetskoj turističkoj mapi.

Mesto u Srbiji gde je moguće UĆI U EVROPSKU UNIJU BEZ PASOŠA i to zbog divnog 'pravila' iz 1925. godine
Da li ste znali da u Srbiji postoji jedno mesto gde je u Evropsku uniju moguće ući samo sa ličnom kartom? Istona, ova “privilegija” važi samo unutar ograđenog prostora i samo tokom tri dana u godini, ali iza nje se krije divna istorijska priča o praštanju, ljubavi, poštovanju i bratskim odnosima koje je, ako ima dobre volje, uvek moguće izgraditi među narodima.

Ove dve banje u Srbiji su raj za odmor: Nalaze se na samo sat vremena od Beograda, a cena je smešna
Obe banje su relativno blizu Beograda i predstavljaju odličan izbor za kratke izlete ili vikend putovanja.

Samo još tri ovakva vidikovca postoje u Evropi: Upotrebna dozvola za Skywalk na Kablaru stiže najkasnije za 60 dana
Otvaranje staklenog vidokvca na Kablaru i jedinog takozvanog skywalka Srbiji željno se iščekuje. Građevinski radovi na izgradnji vidikovca su završeni i ostalo je još da se uradi parterno uređenje. Novac za to biće izdvojen iz lokalnog budžeta, kao i za još jedan deo saobraćajnice koja bi trebalo da bude završena u narednih dvadesetak dana.

SRPSKO JEZERO KOJE JE IDEALNA ZAMENA ZA MORE nalazi se u blizini jedne od naših najlepših banja: Pitomo, bistro i mirno - savršeno za celodnevna letnja uživanja
Odlazak u prirodu nam je i više nego potreban nakon haotičnih radnih dana, a ako tražite mesto za svoj sledeći odmor, razmislite o nekoj od prelepih banja u Srbiji. Za lekovite vode naših banja zna se još iz antičkog doba, a neka od lečilišta su jedinstvena i u Evropi.

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Komentari(0)