EVROPSKA SAHARA NALAZI SE U SRBIJI Jedinstvena pustinja na starom kontinentu koja je ujedno i najveća peščara

J. K.

16:15

Turizam 0

Deliblatska peščara je jedna od poslednjih pustinja u Evropi elipsastog oblika i proteže se na 350 kvadratnih kilometra.

EVROPSKA SAHARA NALAZI SE U SRBIJI Jedinstvena pustinja na starom kontinentu koja je ujedno i najveća peščara
Shutterstock

Kada se osvrnemo oko sebe i šta god vidimo od trenutka kada izađemo iz kuće, deo je prirode. Drveće, cveće, pejzaži, sunčeva svetlost, povetarac, sve ono što čini naše okruženje tako lepim i očaravajućim. Ukratko, naše okruženje je priroda. Srbija je zemlja koja se može pohvaliti fascinantnom i neistraženom prirodom koja pruža osećaj blaženstva i sreće, za to možemo biti zahvalni isključivo nesvakidašnjem delovanju iste, daleko od čovekovog uticaja. Sa pravom ih možemo nazivati čudima, jer će Vam se za tren učiniti da pred sobom gledate pejzaž iz mašte ili Tolkinovih knjiga, a ne nešto što je stvarno. Jedno od takvih čuda prirode koji je svojstven za Srbiju jeste i Deliblatska peščara.

Deliblatska peščara ili Banatska peščara, jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Deliblatska peščara je zahvaljujući svom položaju i činjenici da je dom mnogih specifičnih i retkih vrsta flore i faune, pravi fenomen prirode u Evropi, a iz tog razloga je izuzetno zanimljiva kako domaćim tako i stranim turistima. Kada je u pitanju Deliblatska peščara izlet je prava prilika da se obiđe ova jedinstvena pustinja na starom kontinentu koja je ujedno i najveća peščara u Evropi.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Površina peščare je oko 300 kilometra kvadratnih, a mase peska su okružene plodnim lesnim površinama na kojima žive mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Zanimljiva činjenica je da je plansko pošumljavanje Deliblatske peščare počelo dok je vladala Marija Terezija. Peščara je pravi raj za sve istraživače prirode, željne avanture i boravka u jednom zaista jedinstvenom ekosistemu. Ovde raste oko 900 vrsta biljaka, a banatski i stepski božur, pančićev pelen i još neke retke vrste moguće je naći samo u Deliblatskoj peščari.

Deliblatska peščara nastala je delovanjem vetra koji je nanosio pesak i stvorio pravi pustinjski reljef. Ipak, postoje brojne teorije oko samog nastanka a jedna od zanimljivijih svakako je verovanje da je Deliblatska peščara dno Panonskog mora.

Kada je u pitanju životinjski svet, na ovom mestu žive vrste koje su takođe veoma retke ili koje ne postoje više nigde na svetu. Naročito je veliki broj vukova na ovom prostoru, pa je i lov na veoma zavidnom nivou. Osim vukova, u Deliblatskoj peščari se love divlje svinje, srne, jeleni itd. Ukoliko posetite Deliblatsku peščaru, možda ćete imati osećaj da se nalazite u divljini.

Na severoistočnom obodu Deliblatske peščare nalazi se Zagajička brda, brda koja neodoljivo podsećaju na pozadinu Windows XP. Sastoje se od peščanih dina koje su delom šumovite, a delom prekrivene stepskom vegetacijom. Zagajička brda su idealno mesto za jednodnevni porodični izlet, i beg od svakodnevnih obaveza i gradske buke.

Deliblatska peščara na mapi: 

Komentari(0)

Loading